Jubileumsåret i Raseborg har inletts och feståret bjuder på hundratals lokala kulturevenemang, musik- och konstupplevelser. Temat för Finlands 100-årsjubileum är "Tillsammans" och syftet är att fira Finlands självständighet under hela år 2017.

– Stadens roll är, utöver att fungera som inspiratör och informationsförmedlare, även att vara medaktör i många av de evenemang som planerats. Jubileumsåret är levande och blickar framåt, och i programmet framhävs aktivitet, samarbete och driftighet, berättar Marie Sandberg, informatör vid Raseborgs stad.

Bland programmen januari-mars kan nämnas bl.a. Livet på Fiskars bruk som pågår på Fiskars museum fram till 31.3, Konsert med Wegelius Kammarstråkar 29.1, Naturpärlor i Raseborg 4.2 på Ekenäs Naturum, Kirjakekkerit på Karis bibliotek 11.3 samt VNSMF:s 100 års jubileumskonsert 25.3.

Festprogrammet delades ut per post till raseborgarna före årsskiftet. Samtidigt öppnades en evenemangskalender på stadens hemsida, www.raseborg.fi, där man i realtid kan följa med programutbudet.
– I detta nu har vi samlat närmare 200 evenemang på webben, men det planeras nytt hela tiden, tillägger Sandberg.

Anmäl program till evenemangskalendern
Arbetet med att samla in Finland 100 evenemang fortgår och nya upplevelser uppdateras under hela jubileumsåret. För att vara med i kalendern bör man skicka in en kort text om Finland 100-programmet med tillhörande kontaktuppgifter (och gärna en bild vi får publicera) per e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (max. 500 tecken). Följande uppgifter bör inlämnas; rubrik, innehåll, datum, tidpunkt, plats och ev. uppgifter om kontaktpersoner eller länk till webbplats. Uppgifterna bör inlämnas på både svenska och finska. Ifall att programmet ordnas endast på ett språk eller på flera språk, är detta värt att nämnas.

Milstolparna för Finland 100 år i Raseborg
– Stadens arbetsgrupp som planerat satsningarna inför 100-årsjubileet vill uppmärksamma såväl gammal som ung under feståret. I planeringen har vi utgått ifrån vissa milstolpar, säger kultursekreteraren Lotta Lerviks.

Milstolparna är:
21.5.2017 Öppningen av jubileumssommaren bjuder på planteringar av träd och blommor som förverkligas i samarbete mellan skolorna i Raseborg och stadens parkavdelning inom ramarna för Barnvänlig kommun.

26.8.2017 återstår 100 dagar till självständighetsdagen. Jubileumsåret till ära tilldelas nyfödda raseborgare 100 gamla finska mark (idag 17 euro) via stadens barn- och mödrarådgivning. 100-åringarna i staden uppvaktas med en gåva i samråd med församlingarna.

Jubileumsåret kulminerar i veckan 30.11–6.12.
1.12.2017 Självständighetsveckan inleds med en ljus- och ljudsinstallation i stadens olika delområden, vilket förverkligas med hjälp av Cultura Mobila.
6.12.2017 Självständighetsdagen 2017 firas med en självständighetsfest över kommunala gränser i Ingå. Transport från olika delar av Raseborg erbjuds. Närmare information ges senare under året.
21.12.2017 avslutningen på jubileumsåret. 100 ljus i Raseborg - Ljusfest med Finlands Lucia och körer från Raseborg. Ett samarbete mellan Folkhälsan, Nylands brigad, församlingarna och körerna i Raseborg.

Tilläggsuppgifter ger:
informatör Marie Sandberg, Raseborgs stad, tfn 019-289 2112
kultursekreterare Lotta Lerviks, Raseborgs stad, tfn 019 289 2781
Närmare information om jubileumsåret finns på webbplatsen http://www.raseborg.fi/finland100.