Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte
Med hjälp av arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte kan du förbättra din situation så att du kan hitta sysselsättning eller söka dig till utbildning. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte innebär i praktiken assisterande arbetsuppgifter på olika slags arbetsplatser. Du kan delta i verksamheten i verkstäder, vid kommunens verksamhetsställen eller i organisationer.
Hur kan jag delta i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte?
Du kan kontakta arbets- och näringsbyrån (TE-byrån). Arbetsverksamheten baserar sig på din personliga aktiveringsplan, som arbets- och näringsbyrån och kommunen gör tillsammans med dig. Man kommer överens om uppgifterna individuellt, enligt din arbets- och funktionsförmåga samt kompetens. Vi ställer upp mål för din arbetsverksamhet och planerar tillsammans fortsättningen efter arbetsverksamheten.
Längd
- den första perioden minst 3 månader
- arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte kan fortsättas i perioder med olika längd
- vanligtvis högst 24 månader per gång
- 1–4 dagar per vecka, minst 4 timmar per dag
I början kan antalet dagar och timmar i arbetsverksamhet vara lågt och när dina färdigheter förbättras kan de utökas.
Utkomst
Under arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte får du arbetsmarknadsunderstöd. Dessutom får du 9 euro i kostnadsersättning för de dagar då du deltar i arbetsverksamhet samt ersättning för resekostnader mellan hemmet och platsen där arbetsverksamheten ordnas, enligt det billigaste transportsättet då resan är över 5 km. För arbetsverksamhet betalas inte lön, eftersom den inte är ett anställningsförhållande.
För mera information, läs här: Handbok, rehabiliterande arbete