Hur regn- och smältvatten rinner från avrinningsområdet via diken, bäckar och ån till havet har en stor betydelse för näringsbelastningen. Raseborgs ås huvudfåra och delvis även sidobäckarna har en benägenhet att översvämma och erodera. Detta gör att fasta partiklar från fårornas kanter och från åkrarna transporteras med vattnet till ån och vidare till havet. I fasta partiklar finns bl.a. fosfor som göder vattendragen. Översvämningarna hämmar även åkerbruk i ådalen. Fasta partiklar ansamlas på fårans botten och orsakar igenslamning. En igenslammad fåra leder vatten dåligt vilket gör läget ännu värre. Dessutom försämrar igenslamningen levnadsvillkoren för många vattenlevande djur såsom kräftor, fiskyngel och musslor.
Rensningen av Raseborgs ås huvudfåra för att förbättra torrläggningen har varit aktuellt redan länge. Det är Raseborgs ås dikningsbolag som bär ansvaret för grundtorrläggningen. Dikningsbolaget är en vattenrättslig sammanslutning som har bildats för att genomföra en samfälld dikning. Sammanslutningens medlemmar är ägarna av de jordbruksfastigheter som drar nytta av dikningen. NTM-centralen i Nyland har beviljat finansiering till dikningsbolaget för naturenlig grundtorrläggningen.
Rensningsplaneringen av Raseborgs ås huvudfåra, har utarbetats i samarbete med Projektet Raseborgs å och Raseborgs åns dikningsbolag. Den gemensamma målsättningen är att minska översvämningarna på åkrarna i området och därmed minska näringsbelastning som kommer från åkrarna till ån.
År 2019 gjordes följande utredningar som en grund för planering av torrläggningen:
- Åns längd- och bottenprofil, samt översvämningsprofil
- Utredning om åns vattenvegetation och en bedömning över åns naturtillstånd
- Dykningsinventering av musslor för att utreda förekomsten av den tjockskaliga målarmusslan
- Utredning över fisk- och kräftbestånd
- Förekomst av sura sulfatjordar
Utgående från dessa utredningar begärdes ett utlåtande om tillståndsbehovet och stödmöjligheter från NTM-centralen i Nyland. Enligt utlåtandet kräver projektet inget tillstånd från vattenlagen.
Rensningen kommer att ske med en sk. naturenlig grundtorrläggnings metod, vilket innebär att det kommer att grävas ett långt tvåstegsdike i åfåran, med översvämningsterrasser på sidorna av fåran som kan ta emot det överflödande vattnet. Dessutom har två våtmarker och bottentrösklar planerats, dessa bromsar upp vattenflödet. Rensningen gäller nästan hela åfåran, från Läppträsket ända till Tunalund. Den nästan 5 kilometer långa tvåstegsdiket blir det längsta i Finland. Noggrannare planer kan ses på finska i PDF länken nedan: selostus Raaseporinjoen perkaus ja kosteikot.
På sommaren 2022 påbörjas det omfattande grävarbetet. Först förverkligas den stora våtmarken på cirka 20 ha, vid Huskvarnträsket. Våtmarken byggs först för att kunna fungera och samla upp näringsämnen och partiklar som uppkommer under grävarbetet i huvudfåran.
Här kan du se planerna:
Du kan bekanta dig med förberedande utredningar för rensning av Raseborgs å (på finska):