Instrument- och sångstudier
Varje elev har ett huvudämne (antingen något instrument eller sång). Eleven har minst en enskild lektion regelbundet varje vecka. Lektionslängden varierar från 30 till 75 minuter beroende på i vilket skede av studierna eleven befinner sig. Eleven bör därtill öva regelbundet hemma enligt lärarens anvisningar för att avancera i studierna. Eleven behöver föräldrarnas stöd och uppmuntran för att orka fortsätta musicera självständigt och långsiktigt.
Instrumentstudierna kan inledas genast vid skolstarten antingen enskilt, enligt Suzukimetoden, i förberedande gruppundervisning eller med att prova på olika instrument i instrumentkarusellen, där man efter provperioden får börja spela ett av instrumenten.
Ett eget bra instrument är viktigt. Man ska dock inte köpa instrument utan att rådfråga läraren. Lärarna hjälper gärna till vid instrumentköp. Ibland kan man köpa begagnade instrument förmånligt av äldre elever. Musikinstitutet har också några stråk- och blåsinstrument som eleven kan få hyra i början av sina instrumentstudier tills eleven får ett eget instrument. Hyran för låneinstrument är för tillfället 45 €/termin. Pianisterna bör från början ha ett bra övningsinstrument hemma.
TRÄBLÅSINSTRUMENT
E=Ekenäs; K=Karis; H=Hangö; I=Ingå
Blockflöjt (E/K)
En lämplig ålder att börja spela sopranblockflöjt är vid ca 6-års ålder. Standardmedlemmarna i denna instrumentfamilj är sopran-, alt-, tenor- och basblockflöjt. När eleven är tillräckligt gammal och har tillräckliga fysiska egenskaper kan hen byta till större blockflöjter, t ex altblockflöjt vid ca 8-10 års ålder. Man kan naturligtvis också börja med altblockflöjt om man är äldre när man börjar spela. Vi spelar med det rent klingande barockgreppet (till skillnad från blockflöjt med s.k. tyskt grepp, som ibland används i skolor). Blockflöjten användes som instrument under perioden för tidig musik. Renässansen och barocken utgjorde blockflöjtens guldålder. Blockflöjten har också inspirerat flera moderna kompositörer och den lämpar sig utmärkt för den moderna musiken.
Tvärflöjt (E/H)
Tvärflöjten har det högsta tonläget av alla träblåsare. Unga flöjtister börjar med att spela på ett böjt munstycke, som byts till ett rakt när armarna är tillräckligt långa. Tvärflöjt är ett orkesterinstrument och i musikinstitutet har man möjlighet att musicera med det både i kammarmusikgrupper och i orkester. Man kan börja spela tvärflöjt från och med ca 6-7 års ålder.
Oboe (K)
Oboen har ett munstycke som kallas för rör. Röret består av dubbelrörblad/två hopmonterade vasskivor. Tonen frambringas genom att man blåser in luft mellan rörbladen som då vibrerar och ger instrumentet dess karaktäristiska ljud. En nybörjare kan spela med en plaströr eller en trärör köpt från musikaffären eller med ett rör tillverkat av läraren. I ett senare skede tillverkar spelaren själv sitt rör. Man kan börja spela oboe redan som 7-åring, bara fingrarna når klaffarna och man orkar hålla instrumentet.
Klarinett (E/K/H)
Klarinetten har det största tonomfånget av alla träblåsinstrument. Den mångsidiga klarinetten spelas i orkestrar och grupper av många olika slag. Det finns klarinetter i flera olika storlekar och stämningar (ess-, c-, b- och basklarinett). Tack vare det utvidgas spelarens uttrycksmöjligheter och startåldern kan sänkas. Munstycket förses med ett rörblad och när luften pressas mellan dem, alstras ljudet. Tonen är mjuk och rund. Instrumentet är ganska lätt och följer behändigt med i ett litet fodral. Klarinett kan man börja spela vid ca 6 års ålder.
Saxofon (E/K/H)
Saxofoner av olika storlekar ger mångsidiga möjligheter för spelaren. Med den nya Alphasax-barnsaxofonen kan man börja spelandet i tidig ålder. Saxofon hör till träblåsarna fast den är tillverkad av metall. Endast rörbladet i munstycket är av trä. Man kan börja spela saxofon vid ca 6 års ålder.
Fagott (K)
Fagotten är bas i träblåsfamiljen. Den är oftas gjord av rödlackerad lönn. En fullstor fagott är 1,35 m lång (den inre borrningen är totalt 2,5 m), men den finns även i mindre storlekar för elever, så man kan börja spela fagott redan i 7-årsåldern.
Fagottens munstycke kallas rör. Röret är gjort av två sammanbundna jättevassblad. När man blåser i röret vibrerar bladen och producerar den för fagotten säregna klangen. I det låga registret ljuder fagotten mörkt, starkt och mjukt, emedan klangen i det övre registret är lite svagare och fastare.
Fagotten är ett orkesterinstrument, så att spela med andra är en viktig del av musikintresset (dessutom är det roligt!)
BLECKBLÅSINSTRUMENT
Valthorn (K/H)
Valthorn är det enda bleckblåsinstrumentet som fingreras med vänster hand. Fastän valthornet bland bleckblåsinstrumenten kanske är det mest utmanande att bemästra belönar det nog en flitigt övande elev med sin ståtliga, sammetslena ton och mångsidiga samspelsmöjligheter. Spetsa öronen nästa gång du ser på film – troligen kan du höra många fina valthornssolon!
Trumpet (E/K/H)
Trumpeten är till sitt tonomfång högst av bleckblåsinstrumenten. Tonen bildas då man genom sammanpressade läppar blåser i ett grytformat munstycke så att läpparna börjar vibrera. Med hjälp av tre ventiler är det möjligt att uppnå önskat tonläge. Trumpeten är ett populärt instrument i många olika slags sammansättningar: symfoni- och blåsorkestrar, jazz-/ popband och i kammarmusikgrupper. Man kan börja spela trumpet vid 9-10-årsålder, men tack vare kornetten (som är mindre) kan man börja t.ex. redan som 6-åring. Trumpeten, liksom alla bleckblåsinstrument, är också ett lämpligt instrument att börja spela även som vuxen.
Trombon (E/K/H)
Trombonen skiljer sig från andra bleckblåsinstrument såtillvida att den inte har ventiler utan tonhöjden regleras med hjälp av ett s.k. drag (slide). Därifrån härstammar det mer folkliga namnet ”dragbasun”. Trombonens tonomfång är en oktav lägre än trumpetens, men hur högt eller lågt man kan spela beror mycket på instrumentalistens skicklighet. Tonen frambringas på samma sätt som hos trumpeten, men munstycket är något större. Instrumentet används i all slags musik – från klassisk till rytmmusik, från renässans- till vår tids musik. Man kan börja spela trombon genast när armlängden räcker till för tillräckligt många draglägen, vanligen vid ca 9-10 års ålder.
Barytonhorn och tenorhorn (E/K/H)
Barytonhorn (även kallat eufonium) är ett tuba-liknande instrument, men något mindre. Barytonhornet har vanligen fyra ventiler och tonomfång och munstycke motsvarar trombonens. Men barytonhornets ton är mjukare och rundare än trombonens vilket beror på hur röret är utvidgat. Barytonhorn hörs sällan i symfoniorkestrar, men i blåsorkestrar och brittiska brass band är barytonhornet ett mycket populärt instrument, för vilket det skrivs många solon. Man kan börja spela baryton vid 9-10 års ålder, men det något mindre och lättare tenorhornet kan man börja spela redan vid sju års ålder.
Tuba (E/K/H)
Tuban är det lägsta och största av bleckblåsinstrumenten. Den kan ha 3-6 ventiler och tonen frambringas på samma sätt som hos andra bleckblåsinstrument: när man blåser genom sammanhållna läppar börjar de vibrera i det grytformade munstycket. Tubans ton är liksom eufoniets rund och mjuk, men då man spelar starkt kan tonen vara mycket genomträngande. Tubans huvudsakliga roll har varit att stå för baslinjen i blåsorkestrar och brass band, men under de senaste hundra åren har tubans ställning befästs också i symfoniorkestern. Tuban finns liksom många andra bleckblåsinstrument i flere storlekar med olika stämning; eleven börjar ofta på ett litet mindre instrument stämt i Ess. En passlig ålder att börja spela instrumentet är ca 10 år, men det är även möjligt att börja spela som vuxen.
STRÅKINSTRUMENT
Violin (E/K/H/I)
Violinen är stråkfamiljens minsta instrument och har den klaraste tonen. Violinlektioner kan påbörjas redan från 5-års ålder. Tonen är uttrycksfull och skimrande. Violinen har fyra strängar som man knäpper på eller drar på med en stråke.
Altviolin (altfiol, viola) (E/K/H/I)
Altviolinens ton är sammetslen och lägre än violinens. Den är lite större än violinen men hålls liksom violinen på axeln och spelas på samma sätt. Man kan börja spela altfiol som första instrument eller lätt byta till det från violin i ett senare skede.
Cello (E/K/H)
Cellolektioner kan påbörjas vid 5-års ålder eller senare. Cello spelas sittande på en stol. Klangen uppstår när man drar med en stråke eller när man knäpper på strängarna. Tonen är mörk, vacker och len. Då man lärt sig grunder i cellospel kan man spela tillsammans med andra i otaliga instrumentkombinationer och i alla musikstilar.
Kontrabas (K)
Av stråkinstrumenten är kontrabas det största instrumentet. Kontrabasen är det djupast ljudande stråkinstrumentet som ger botten åt orkestermusiken såväl inom folkmusik, klassisk musik som lätt musik. Man behöver varken vara storväxt eller speciellt kraftig för att kunna spela kontrabas. Man kan börja spela kontrabas från ca 7-års ålder.
KLAVERINSTRUMENT
Piano (E/K/H/I)
Pianot är ett tangentinstrument där det man kallar för hamrar slår på strängar. Man kan spela piano ensam, i grupp och man kan ackompanjera andra instrument. Man kan spela musik i olika stilar, både lätt och klassiskt. Spellektionerna kan inledas redan före skolåldern.
Orgel (H)
Orgel kan man välja till första instrument även om man ofta byter från pianot till orgeln. Med orglar spelar man inte enbart kyrkomusik utan den är spelas även i flera ansenliga konsertsalar. Ljudet är brett och färgrikt. Med orgeln kan man uttrycka hela det mänskliga känsloregistret. Därför blir många så förtjusta i detta klassiska klaviaturinstrument. Man kan börja spela orgel vid 7 års ålder.
Dragspel (E/K/H)
Dragspel är ett mångsidigt instrument. Det anpassar sig till barnsånger, folkmusik, pop/jazz, klassisk och modern konstmusik. Dragspelet ligger i spelarens famn. Instrumentet byts till större när spelaren växer. För småbarnen är det dock ett rätt så tungt instrument så att det är viktigt med transporthjälpen från familjen. Man kan börja spela dragspel ca 7 års ålder.
STRÄNGINSTRUMENT
Harpa (K)
Harpan har en vacker och fyllig klang. Man kan spela både bekanta melodier samt svårare stycken på den, och den låter vackert redan från första början. Man kan börja spela en mindre folkharpa eller sk. kläppharpa redan som ca 7-åring, och när man växer kan man övergå till en större pedalharpa. Förutom solomusik kan man spela kammarmusik och spela med i olika orkestrar. På lektionen spelar man på institutets instrument. Hemma kan man ha en egen harpa eller man kan hyra ett instrument från musikinstitutet.
Gitarr (E/K/H/I)
Man kan börja gitarrspelandet vid ca 8-10 års ålder, möjligtvis också senare. För de små spelarna finns det små instrument: ½ och ¾-gitarrer. Vanligtvis behövs det en större gitarr vid 10-11 års ålder (3/4 eller juniormodell). De 13-14-åriga behöver en vanlig gitarr. Man använder en nylonsträngad, klassisk gitarr i undervisningen.
SLAGVERK (E/K)
Slagverken är en stor och fascinerande instrumentgrupp. Det är dock mycket annat än att bara spela trummor. Instrumenturvalet ökar när färdigheterna växer så att till slut behärskar slagverksspelare ett stort antal slagverk. Slagverkare spelar en viktig roll i symfoniorkestrar, blåsorkestrar, rock, pop och många andra musikensembler. Du kan börja studera slagverk vid 7-8 års ålder. En förutsättning för att börja i ett så tidigt skede är dock att studenten redan har en god koncentrationsförmåga.
KLASSISK SOLOSÅNG (E/K/H/I)
Man kan börja studera solosång vid ca 13-14 års ålder. Även vuxna kan rymmas med. På de individuella sånglektionerna bekantar man sig med sång som instrument och lär sig att skapa ljud. Man bekantar sig med den västerländska sångkonstens epoker och musikstilar. Undervisningen består av föreläsningar och att uppträda i ensembler. På de gemensamma lektionerna fokuseras på tolkningen och övas att uppträda.
Musikerns grundfärdigheter
RYTMIK
Rösten rör på sig och rörelsen klingar.
På rytmiktimmarna utvecklas elevernas gemensamma rytmkänsla på ett mångsidigt sätt genom att de får röra på sig, spela, hitta på berättelser och improvisera. Rytmik lämpar sig för alla åldrar. För 7–9-åringar utgör den en naturlig övergång mellan musiklek och musikens grunder, men undervisning ordnas även för äldre elever. Det är frivilligt att delta, rytmiken hör till de valfria studierna.
MUSIKENS GRUNDER
I grundstudierna i musik får eleven möjlighet att även i MuGru-grupper (Musikens grunder) lära sig de färdigheter och kunskaper som behövs då man musicerar. Undervisningen i MuGru löper parallellt med de instrumentala studierna från det att eleven är ca 10 år gammal. En elev erhåller undervisning i MuGru 45–90 minuter i veckan.
I de fördjupade studierna i musik är Musikerns Grundfärdigheter fortsättningsvis en del av studierna. Eleven vidareutvecklar den kunskap och de färdigheter som erhållits på grundnivån. Ifall eleven har för avsikt att inleda yrkesstudier i musik är det skäl att välja så många MuGru-kurser som möjligt.
MUSIKTEKNOLOGINS GRUNDER
Kursen i musikteknologins grunder introducerar eleverna till att göra musik med hjälp av en dator, och på kursen lär man sig ljudåtergivningens grunder. Först tränar vi på att skapa egna tracker och låtar på surfplattan och sedan går vi vidare med att använda ett riktigt DAW-program. Vid behov använder vi också andra elektroniska instrument och lär oss att kombinera digitalt ljud med akustiskt ljud.
Vi bekantar oss med olika mikrofoner när vi övar på inspelning och mixning. Efterproduktion av färdiga inspelningar hör också till kursinnehållet.Syftet med kursen är att stödja utvecklingen av ett bra förhållande till musik även i den digitala miljön. Kursen är valfri, men kan tillgodoräknas för fördjupade studier.
Sammusicering; Orkestrar och ensembler 2024-25
Det är inspirerande att få spela med andra, så eleven får börja med samspel så fort som möjligt. Det är meningen att samspelet finns med under hela studietiden i någon form. För orkesterinstrumenten är orkestern den naturliga samspelsformen medan det för de övriga ordnas olika former av ensembler. Innan man deltar i en orkester är det lättare att lära sig grunderna i samspel i en mindre grupp.
Orkestrarna vid musikinstitutet:
Ekenäs miniblåsare
Dirigent Pekka Lyytinen
tisdag kl. 16.45–17.30
Blåsorkester / Ekenäs
Dirigent Pekka Lyytinen
tisdag kl. 17.45–18.45
Ekenäs stråkar
Dirigent Lotta Määttä
torsdag kl. 18.30-19.30
Fugo, Karis orkester
Dirigent Päivi Anisimova
torsdag kl. 18.30-19.30
Karis miniblåsare Dirigent Pekka Lyytinen fredag kl. 16.45-17.30
Hangö Miniblåsare
Dirigent Pekka Lyytinen
torsdag kl. klo 17.45–18.45
Raseborg Sinfonietta
Dirigent Antti Soininen
Körer
Körsång är ett bra och naturligt forum för sammusicerande. I körverksamheten övar man upp sin sångröst samt lär sig sjunga i stämmor och ta hänsyn till varandra. Körsång är samarbete!
I musikinstitutets regi finns körverksamhet i Ekenäs. I Ekenäs finns tre körer enligt åldersindelning. Man kan anmäla sig till körsång också mitt i terminen.
Anmälningen till körerna http://raseborg.eepos.fi
eller musikinstitutet(at)raseborg.fi / 019 289 2748, om du är instrumentelev i musikinstitutet.
I Ekenäs:
Barnkören Primo (för 1.-, 2.-, 3.-klassister)
Körledare: Sara Selenius
torsdag kl. 14–15
Barnkören Secondo (för 4.-, 5.-, 6.-klassister)
Körledare: Sara Selenius
torsdag kl. 15–16.15
Ekenäs ungdomskör
Körledare: Sara Selenius
torsdag kl. 17.00-18.30
I Ingå:
Ingå sånggrupp
Körledare: Minttu Pesu