Ordenskommittén vid Raseborgs stad har beslutat om att ”Comitatus Raseburgensis Sigillum” (den s.k. Raseborgsmedaljen) delas ut i år.
Enligt utdelningsprinciperna för medaljen kan förslag till mottagare göras av stadsdirektören, stadsfullmäktiges ordförande eller stadsstyrelsens ordförande. Vid bedömningen av den insats som ligger till grund för medaljförslaget ska betydelse, kvalitet, omfattning och varaktighet av insatserna sammanvägas. Beslutet görs av ordenskommittén.
I år tilldelas medaljen till Tua Forsström och Ingmar Lindberg.
Förtjänstmedaljerna överräcktes av stadsstyrelsens ordförande Anders Walls, ordenskommitteens ordförande Henrik Lindholm och stadsfullmäktiges ordförande Linnéa Henriksson torsdagen den 5.11.2020 i Stadshuset.
”Jag känner mig hedrad, det är här i Västnyland som jag hör hemma”, berättade Tua Forsström och påpekade, att vi så att säga fanns på brottsplatsen. ”Henrik Cederlöf som var min lärare är den skyldige till att jag hela mitt liv har fått tillbringa med språk och litteratur. Han väckte min passion för litteratur och jag är honom starkt tackskyldig.”
Forsström berättade också att svenskarna (kollegorna på Svenska Akademin) redan lärt sig var Tenala ligger. ”De frågar vant ’är du kvar i Tenala’ då det ska skickas material av och an.”
Ingmar Lindberg, som fick ta emot medalj nr. 13 tackade även han för medaljen men ville framhäva, att gärningen som han belönades för ingalunda var en enmanssak. Han riktade sina tack till både tidigare kollegor på Fiskars brukskontor, bolagets tidigare VD Reijo Kaukonen, bolagets tidigare styrelseordförande Göran J. Ehrnrooth samt till alla dem som flyttade till bruket och skapade den unika anda som finns ännu idag. ”Det var endast roligt att syssla med sådant”, berättade Lindberg.
Motiveringar
Tua Forsström
Tua Forsström är författare och ledamot av Svenska Akademien. I offentliga biografiska uppgifter noteras att Forsström är född i Borgå och bor i Helsingfors och därmed skyms det faktum att hon är uppvuxen och skolgången i Tenala och Ekenäs. Själv framhåller Forsström ofta att hon tillbringar halva året i Tenala.
Tua Forsström är mest känd som lyriker, men har också skrivit bland annat sångtexter, dramatik, ett oratorium samt ett libretto. Hon debuterade 1972 och har sedan dess låtit ge ut 12 diktsamlingar. En av dessa bär namnet Ekenäs (med Vidar Lindqvist, 1988). Forsströms dikter kännetecknas av ett enkelt, tillgängligt språk, där naturen är närvarande och där internationella referenser blandas med enkla inslag av lokal prägel. Havet, ekar, musslor på sjöbotten och andra detaljer är lätta att inplacera i Raseborg.
– Nu har jag fått nog av Tuas analyser, sade Henrik Cederlöf, rektor men också lektor i modersmål. Han hade givit eleverna i uppdrag att analysera dikter men eftersom uppgiften tycktes en del främmande, så svarvade Forsström på begäran ihop ett tiotal analyser under rasten innan inlämning.
Tua Forsström avlade studentexamen i Ekenäs år 1966. Sedermera har hon studerat psykologi, svensk litteratur och filosofi vid Helsingfors universitet. Småningom har Tua Forsström blivit stilbildande inom nordisk lyrik, hennes dikter är översatta till ett 30-tal språk och hon har genom åren tilldelats åtminstone 16 litteraturpriser.
Tua Forsström utsågs år 2019 till Svenska Akademien, som den första finlandssvenska författaren någonsin.
Raseborgs stad vill uppmärksamma ovan nämnda ovärderliga insatser, och som erkänsla tilldela Tua Forsström Raseborgsmedaljen.
Ingmar Lindberg
När delar av Fiskars traditionella verksamheter lades ner efter flera hundra år, var det för många en djup sorg. En epok gick i graven. Bolagets tidigare vice VD Ingmar Lindberg var den som då – mitt i vemodet – hade förmågan att blicka framåt och se möjligheterna till en ny era för Fiskars. Förutom som vice VD hade Lindberg också verkat som bolagets fastighetsdirektör, och hans gedigna kunskap var av avgörande betydelse för att kunna förverkliga visionen.
Lindberg visade därtill stort mod och var beredd att sätta sin egen ära på spel. I kombination med hans klara idé och förmåga att tänka långsiktigt skulle detta visa sig bära långt – t.o.m. längre än någon kunde ana.
Med ledord som bland annat hantverk, design och formgivning startade återupplivningen av Fiskars. Man kunde erbjuda såväl verksamhetsutrymmen som bostäder, och resultatet vi ser idag är imponerande. Samtidigt är det inget mindre än ett livsverk av Ingmar Lindberg.
Raseborgs stad gläder sig över all den verksamhet som idag är etablerad i Fiskars. Fiskars har inte bara återupplivats utan är i högsta grad livskraftigt, vilket tusentals besökare årligen från olika håll av världen får ta del av. Besökarna upptäcker på samma gång också övriga delar av Raseborg. Det här i sin tur gynnar staden och regionen på ett sätt som inte kan överskattas.
Raseborgs stad vill uppmärksamma ovan nämnda ovärderliga insatser, och som erkänsla tilldela Ingmar Lindberg Raseborgsmedaljen.
Raseborgsmedaljen har tidigare tilldelats till:
- Saraste Jukka-Pekka, 2011
- Charalambides Alexis, 2011
- Ntallaris Anthony, 2011
- Wickholm Kaj, 2012
- Peltonen Matti, 2013
- Nybom Jan, 2014
- Grunn Torolf, 2015
- Johansson Mårten, 2015
- Höglund Nils-Gustav, 2017
- Simola Tom, 2017
- Sid Sven, 2019
- Forsström Tua, 2020
- Lindberg Ingmar, 2020
Läs även