Ekenäs-Pojo fiskeriområdes fiskebegränsningar för att skydda laxens och havsöringens lekvandring träder i kraft den 1 augusti. Att begränsningarna efterföljs ger…
Skogar och vattenområden
Kontakta oss
Allmänna områden:
infra@raseborg.fi
Parker och badstränder:
parken@raseborg.fi
Enskilda vägar:
enskildavagar@raseborg.fi
Skogar
Stadens skogsinnehav uppgår till sammanlagt ca 4 350 ha. Av denna areal utgör de tätortsnära skogarna 1 065 ha. Med tätortsnära skogar avses både s.k. parkskogar inom detaljplaneområdena som skogar utanför, men i omedelbar närhet av tätorterna och som frekvent utnyttjas för rekreation.
All skogsmark utanför detaljplaneområdena är certifierad enligt standarderna för både PEFC och FSC.
Lagstadgade naturskyddsområden finns sammanlagt 260 ha. Med beaktande av lagstadgat skydd, certifieringskriterier och generella hänsynsregler, kan konstateras att över 30 % av all skogbevuxen mark inte påverkas av skogsskötselåtgärder.
Tätortsnära skogar
Över närskogarna har uppgjorts en skötselplan som du kan bekanta dig med (länk nedan). Länken tar dig till en digital karta som du kan zooma till önskad storlek. Genom att placera muspekaren på en beståndsfigur och klicka, får du fram uppgifter om skogen just där. Om det inom figurgränsen finns en färgad symbol, kan du öppna en bild från just det skogsområdet.
Skogsvårdsplan 2024 – 2033
Under år 2023 uppgörs en ny skogsvårdsplan för stadens skogar. Planen kommer att förutom de perifera skogarna omfatta också de större enhetligare områden, som berörs av de tätortsnära skogarnas skötselplan. Vid uppgörandet av skogsvårdsplanen görs nämligen en mera detaljerad uppskattning av virkesförråd/kolförråd och tillväxt/kolbindning än vad som gjordes för de tätortsnära skogarnas plan, vars huvudsyfte är att ange målsättningar för skogsbeståndens karaktär på lång sikt (ca 50 år). Skogsplanens fältinventering utförs av Södra Skogsreviret r.f. som också ger förslag till skötselåtgärder efter konsultation med stadens skogsbruksingenjör samt miljöbyråns tjänstemän.
Vid inventeringen dokumenteras förutom data om träden även skogs- och naturvårdslagens, samt FSC– och PEFC certifieringskriteriernas värdefulla livsmiljöer. Tänkbara objekt för METSO-fredning kartläggs också.
Möjligheten att i vissa bestånd göra försök med kontinuerlig beståndsvård bedöms. Ett villkor för detta är att skogen inte är rötskadad och att det finns naturligt uppkomna livskraftiga plantor under de äldre träden – helst också i olika storlek och ålder.
Med tanke på rekreationsanvändningen och även kolförrådet, kommer i friska tallbestånd att tillämpas förlängda omloppstider, d.v.s. man låter skogen bli äldre förrän man avverkar den för att ge rum åt en ny trädgeneration. Att förlänga omloppstiderna i granbestånd är inte ändamålsenligt då granen med tilltagande ålder blir mottaglig för bl.a. rotröta och därmed också för insektskador. Granen är också det trädslag som kommer att vara mest utsatt för klimatförändringens påfrestningar.
Ett förslag till skogsvårdsplan förväntas föreligga till allmänhetens påseende på stadens hemsidor under hösten 2023. Kommuninvånarna ges då möjlighet att kommentera planförslaget.
Då planen slutligen därefter godkänts kommer den att finnas tillgänglig på hemsidornas karttjänst.
Kontaktperson: skogsbruksingenjör Mats Wikström, tfn 019 289 3834, e-post förnamn.efternamn(at)raseborg.fi.
Kontakta oss
Allmänna områden:
infra@raseborg.fi
Parker och badstränder:
parken@raseborg.fi
Enskilda vägar:
enskildavagar@raseborg.fi