EU:s landsbygdsfonds återhämtningsmedel kan sökas för projekt som förbättrar digitaliseringen, klimat- och miljöåtgärderna vid företag samt datakommunikationsförbindelserna på landsbygden. Finansiering kan sökas under en relativt kort tid, så nu söker man projekt som är färdiga att genomföra och där de dokument (tillstånd) som krävs är i skick eller kan skaffas snabbt.
Det finns separata urvalskriterier för projekt som finansieras med återhämtningsmedel och i valet av projekt söker man objekt som uppfyller målen för återhämtningsmedlen. Ansökningarna görs via Hyrrä-systemet till regionens NTM-central. Vid valet av projekt fästs särskild uppmärksamhet vid hur färdigt projektet är att genomföra samt vid den sökandes förmåga att inleda genomförandet så snart som möjligt efter valet. Återhämtningspengarna för projekt som finansieras ska användas under de tre år som följer efter det år då de binds.
Ansökan om finansieringsstöd är redan öppen för bredbandsinvesteringar och investeringar på gårdar. Ansökan för landsbygdens innovationsgrupper öppnas inom kort. Ansökningstiden för företag meddelas senare och uppgifterna om stöd som gäller företag baserar sig på förhandsuppgifter.
Ansökan om bredbandsinvesteringar pågår för närvarande – den andra ansökningsomgången avslutas den 30 september 2021
För närvarande pågår den andra ansökningsomgången för bredbandsinvesteringar 15.6–30.9.2021. Finansieringen riktas till landsbygdsområden som inte byggs på marknadsvillkor. Stödprocenten kan uppgå till 70 procent. Stödmedlen har inte kvoterats per NTM-central, utan projekten finansieras vartefter de uppstår. Beslut om vilka projekt som ska finansieras fattas under hösten, men projektet kan inledas redan på egen risk efter att ansökan har anhängiggjorts hos NTM-centralen. Läs mer.
Mikroföretag och småföretag på landsbygden samt företag med koppling till gårdar
Enligt förhandsuppgifterna kan stöd sökas för investeringar som gäller ökad digitalisering samt ibruktagande och ökning av förnybar energi. Investeringarna kan vara till exempel solpaneler, luftvärmepumpar, byggande av bioanläggningar, produktion av förnybar energi för företagets eget bruk, förbättring av energi- och materialeffektiviteten eller minskning av svinnet eller förnyande av anläggningar som producerar förnybar energi. Stöd kan sökas om man tar i bruk en ny teknik eller ett nytt verksamhetssätt som är effektivare eller sparar energi eller på annat sätt uppfyller BAT-kraven (Best Available Technology).
Stöd kan sökas av mikro- och småföretag på landsbygden, företag med koppling till gårdar samt av mikro- och småföretag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel (inklusive företag med koppling till gårdar). Företaget kan vara nystartat eller redan bedriva verksamhet. Stöd beviljas inte företag i stadsområden eller för anskaffning av begagnade maskiner och anordningar.
De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10 000 euro. Stödprocenten i projekt som genomförs av livsmedelsförädlingsföretag är 35 procent och stödets maximibelopp är 200 000 euro (Annex I-produkter) och för övriga slutprodukter enligt de minimis-villkoren. För övriga företag är stödnivån för projekten 30 procent och omfattas av de minimis-villkor
Investeringsstödnivån för nya anläggningar eller produktionsenheter som producerar biogas är 50 procent. De godtagbara kostnaderna uppgår till minst 10 000 euro. De godtagbara totala kostnaderna är högst 2 miljoner euro. Anläggningens totala effekt får vara högst 2 MW.
Ägarbyten i mikro- och småföretag på landsbygden
Enligt förhandsuppgifterna stöds också ägarbyten i nya mikro- och småföretag (sysselsättande) på glesbygden och kärnlandsbygden (SYKE:s definition) med återhämtningsmedel. Stöd kan sökas för att skaffa väglednings-, rådgivnings- och experttjänster i anslutning till beredningen av ägarbytet. Stödet är en engångsersättning på högst 10 000 euro och det minsta stödet som beviljas är 2 000 euro.
Återhämtningsmedel för gårdar
Gårdar kan ansöka om återhämtningsmedel för investeringar som främjar arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd. Dessa investeringar kan vara till exempel täckning av gödselstäder för att förbättra ventilationen i produktionslokaler, fullfodervagnar och ibruktagande av förnybar energi, såsom anskaffning av solpaneler, byggande av en flisvärmecentral eller till exempel byggande av en anläggning för biogasproduktion. Stödet till investeringar i produktion av biogas inom jordbruket stiger från 40 procent till 50 procent. I övrigt förblir stödprocenterna och stödvillkoren oförändrade för gårdar.
Landsbygdens innovationsgrupper
Ansökan för landsbygdens innovationsgrupper, det vill säga EIP-grupperna (EIP = European Innovation Partnership), pågår under tiden 7.9–29.10.2021. EIP-projekten förutsätts antingen främja ibruktagandet av digitala lösningar, övergången till en grön ekonomi eller förbättra primärproduktionens anpassnings- och stresstålighet i föränderliga förhållanden. Det ordnas informationstillfällen om EIP-projekt den 7 september och den 7 oktober. Läs mer.
Mer information
Läs mer om återhämtningsmedlen: Webbplatsen Landsbygd.fi
Företagsexperter vid NTM-centralen i Nyland
• Siina Viskari, siina.viskari(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 178
• Tony Lassas, tony.lassas(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 091
• Juha-Pekka Nikkola, juha-pekka.nikkola(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 115
Projektexperter vid NTM-centralen i Nyland
• Juha Mäkinen, juha-k.makinen(at)ely-keskus.fi, 0295 021 110 (bredbandsprojekt)
• Maria Konsin-Palva, maria.konsin-palva(at)ely-keskus.fi, 0295 021 081
• Miia Koivunen, miia.koivunen(at)ely-keskus.fi, 0295021180
NTM-centralen i Nyland
Företagsutveckling
NTM-centralen i Nyland, PB 36, 00521 Helsingfors
Besöksadress: NTM-centralen i Nyland, Semaforbron 12 A, 2 vån., 00520 Helsingfors
Tfn 0295021180
Läs även