Undervisning som förbereder för grundläggande utbildning för sexåringar i Raseborg
För barn i förskoleåldern kan undervisning som förbereder för grundläggande utbildning ordnas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. I Raseborg ordnas den förberedande undervisningen för barn i förskoleåldern integrerat i gruppen för förskoleundervisning vid barnets närdaghem. Genomförandet av den förberedande undervisningen för barn i förskoleåldern styrs av de nationella Grunderna för läroplanen för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen samt läroplanen för förskoleundervisningen i Raseborg.
Undervisningen som förbereder för den grundläggande utbildningen är avsedd för alla i förskoleåldern varande barn med invandrarbakgrund, barn som har återvänt till Finland utomlands ifrån samt adoptivbarn som ännu inte har de språkliga färdigheter som behövs för förskoleundervisningen. Både nyligen inflyttade och i Finland födda barn med invandrarbakgrund kan delta i undervisningen. Deltagande i undervisningen förutsätter inte uppehållstillstånd. Som verktyg för kartläggningen av språkkunskaperna hos barn som deltar i den förberedande undervisningen används personalens iakttagelser och verktyget Språkpeda.
Undervisningen är kopplad till alla lärområden inom förskoleundervisningen. Sexåringar som deltar i förberedande undervisning deltar i förskolegruppens verksamhet (4h) i enlighet med sina egna mål och får dessutom separat undervisningen i svenska som andra språk (1h). Tyngdpunkt ligger på att lära sig svenska.
Om det under den förberedande undervisningen uppdagas att barnet behöver stöd för inlärningen, ges stödet på det sätt som bäst lämpar sig för barnet i enlighet med trestegsstödet.
Utöver den förberedande undervisningen har barnet möjlighet att delta i den kompletterande småbarnspedagogiken i samma grupp.
Elever inom den förberedande undervisningen erbjuds avgiftsfri skjuts, om avståndet mellan hemmet och förskolan är mer än tre kilometer. Förskoleskjuts ansöks på en för ändamålet avsedd blankett, på basis av vilken chefen för småbarnspedagogik fattar beslut om rätten till skjuts. I fråga om förskoleskjutsarna iakttas skolornas arbets- och semestertider.
När förskoleundervisningen avslutas får barnet ett intyg över sitt deltagande, vilket innehåller en anteckning om deltagande i förberedande undervisning.