Främjande av hälsa och välfärd är en av kommunens mest centrala uppgifter. Med främjande av hälsa och välfärd avses att skapa möjligheter och förutsättningar för invånarna att göra medvetna och hälsosamma val som stöder deras välmående. Främjandet av hälsa och välfärd är ett sektoröverskridande arbete, som i Raseborg koordineras av stadens välfärdskoordinator.
Faktorer som inverkar på invånarnas välmående är bl.a. möjligheter till meningsfull fritidssysselsättning (kultur-, idrotts- och ungdomstjänster), trygga och goda inlärningsmiljöer inom utbildning och småbarnspedagogik, en trevlig omgivning som ökar trivseln och uppmuntrar till rörelse och motion (parker, friluftsleder, cykelrutter, näridrottsplatser etc.), god sysselsättning, trivsamma bostadsområden och lösningar för olika behov, tillräcklig kollektivtrafik som ökar möjligheten för invånarna att ta del av olika tjänster etc. I planeringen av tjänsterna behöver olika befolkningsgrupper och deras behov tas i beaktande. Främjande av delaktighet och samarbete med tredje sektorn är också centrala delar av välfärdsarbetet.
Välfärdsberättelsearbetet
Välfärdsarbetet styrs till stor del av välfärdsberättelsearbetet, som är kopplat till stadens strategi och består av tre delar; en omfattande välfärdsberättelse, en välfärdsplan samt en årlig rapport. I slutet av varje fullmäktigeperiod skall det göras en omfattande välfärdsberättelse, som fungerar som ett bokslut över invånarnas hälsa och välfärd under den gångna perioden. Kommunen ska i sin strategiska planering sätta upp mål för välfärdsarbetet, samt fastställa åtgärder som stöder målen. Målen och åtgärderna härleds ur den omfattande välfärdsberättelsen och sammanställs i välfärdsplanen. Välfärdsplanen och dess mål och åtgärder skall utvärderas årligen. I den årliga rapporten skall det även ingå information gällande invånarnas hälsa och välfärd och de faktorer som påverkar dessa.