År 2023 valdes Raseborgs Natur rf:s förslag om återställningsprojekt för naturen som vinnare i den deltagande budgeteringen. I återställningsprojekten återställs grönområden närmare sitt naturliga tillstånd för att främja biologisk mångfald.
Genomförandet av återställningsprojekten har påbörjats under våren 2024. Genom kampanjen Vildare Raseborg informeras invånarna om återställningsprojekten och deras genomförande.
Deltagande budgetering är en metod där kommunens invånare engageras i diskussionen, planeringen och beslutsfattandet om gemensamma skattepengar. För år 2023 hade en summa på 100 000 euro reserverats för deltagande budgetering.
Invånarna samlade in förslag och idéer, varpå stadens arbetsgrupp valde lämpliga förslag. Slutligen fick invånarna rösta om vilket förslag som skulle genomföras som en del av stadens verksamhet.
Naturens återställningsprojekt, ett förslag inlämnat av Raseborgs Natur rf. blev i omröstningen en klar publikfavorit med sina 201 röster. Återställningsprojekten handlar om att återställa grönområden närmare dess naturliga tillstånd.
– Det är ett stort mandat och jag är jätteglad över att just detta förslag vann. Eftersom beslutet har kommit från invånarna, känns det extrabra och verkligen som att det är raseborgarnas önskemål, berättar Solja Kvarnström, ordförande för Raseborgs Natur rf.
Planering under 2023, förverkligande under 2024
För att i snabb takt komma i gång med planeringen, har Raseborgs stad och Raseborgs Natur rf redan hunnit med ett första gemensamt möte.
– Planeringen utgår ifrån att vi anlägger eller återställer grönområden närmare deras naturliga tillstånd för att gynna den biologiska mångfalden. Lämpliga åtgärder kan exempelvis vara att låta bli att klippa vissa gräsmattor regelbundet och i stället låta dem bli blomsterängar som slås en gång per år. Man sparar pengar och utsläppen blir mindre. Fjärilarna och humlorna tackar, berättar ansvarig parkchef Maria Eriksson.
– Andra åtgärder kan vara att plantera sälg som är ett viktigt trädslag i naturen eller att täppa igen diken på torvmark som tidigare torrlagts för att återställa våtmarker till exempel Älgsjö i närheten av Storträsket i Västerby, fortsätter miljöchef Maria M. Eriksson.
– Åtgärderna görs i stadens regi men vi planerar tillsammans och anlitar sakkunniga. En viktig del av projektet är också informationsspridning och kommunikation – vi ser det som en jättebra möjlighet att samtidigt öka på kunskapen om varför ämnet är så viktigt och vad privatpersoner kan förverkliga på egna tomter och trädgårdar, fortsätter Kvarnström.
Vi planerar återställningsprojekt i:
- Pålarv i Bromarv
- Korsningen i Pojo kyrkby
- Bäcken vid Stabsgatan i Karis
Läs även