Det är viktigt att veta hur man ska förbereda sig på olika störningar och kriser och hur man ska agera när sådana inträffar.
Situationer som kräver beredskap är till exempel långa avbrott i distributionen av el eller vatten, störningar i internet- eller banktjänsterna, långvariga krissituationer, såsom en pandemi eller ett krig samt klimatrelaterade krissituationer, såsom stormar eller översvämningar.
Det skulle vara bra om det alltid fanns ett reservförråd i privathushållen, det vill säga vatten, mat och övriga nödvändiga förnödenheter för minst tre dygn.
Kontrollista för reservförrådet:
- Tillräckligt med mat som kan ätas som sådan
- Rent vatten (2 liter per dag per person)
- Nödvändiga mediciner
- Radio som fungerar med batterier eller på annat sätt utan nätström
- Ficklampa som fungerar med batterier eller på annat sätt utan nätström
- Reservströmkälla och batterier
- Rena kärl med lock för förvaring av vatten
- Våtservetter och handsprit
- En liten mängd pengar i kontanter
- Jodtabletter enligt rekommendationerna
- Ventilationstejp
För invånare finns mer praktisk och nyttig information i inrikesministeriets beredskapsguide på Suomi.fi (Beredskap för störnings- och krissituationer).
På sajten 72tuntia.fi finns ytterligare information och praktiska tips för beredskap i privathemmen. Den tryckta guiden kan också beställas gratis hem!
Hur förbereder sig staden?
Raseborgs stad har en egen beredskapsplan vars allmänna del kan läsas längre ner på denna sida. Syftet med Raseborgs stads beredskap och beredskapsplan är att skapa en trygg levnadsmiljö, att så störningsfritt som möjligt sköta stadens serviceproduktion under alla förhållanden samt att hantera och återhämta sig från eventuella störningssituationer.
Myndigheternas beredskap inför kris- och störningssituationer styrs av lagstiftning
Beredskapen baserar sig på beredskapsskyldigheten enligt beredskapslagen, räddningslagen och annan speciallagstiftning. Enligt beredskapslagen ska staden genom beredskapsplaner och förberedelser av verksamhet samt genom åtgärder säkerställa att uppgifterna sköts så störningsfritt som möjligt, även under undantagsförhållanden.
Raseborgs stads beredskapsarbete leds av stadsdirektören tillsammans med stadsstyrelsen. Beredskapen är en del av stadens normala verksamhet. Utöver den allmänna delen av beredskapsplanen, det vill säga den offentliga delen, bereder sig stadens sektorer på uppgifter i störningssituationer och undantagsförhållanden genom beredskaps- och kontinuitetsplaner, räddningsplaner för fastigheter, behövliga resurser samt genom att regelbundet öva verksamhet enligt beredskapsplanerna och de anvisningar som preciserar dem. I beredskapen har man också beaktat de tjänster som lagts ut på entreprenad samt samarbetet med myndigheter och organisationer.