Hoppa till sidans innehåll

Barn och ungdomar

Bibliotekets regler för barn

Om du har en adress i Finland, kan du få ett eget lånekort, också om du är sommargäst. Lånekortet är gratis, men tappar du bort det kostar det att få ett nytt. För att få ett kort ska du fylla i en anmälningsblankett och visa upp ditt FPA-kort. Du som är under 15 år behöver mammas eller pappas underskrift på blanketten. När du får ett kort betyder det också att du lovar följa bibliotekets regler och vara försiktig med det som du lånar.

På biblioteket kan du:   

På biblioteket får du inte:   

Kom också ihåg

Äppelhyllan – böcker för och om barn med funktionsnedsättningar eller -variation

Alla barn är olika och läser på olika sätt, därför finns Äppelhyllan. På en Äppelhylla hittar du böcker för och om barn med funktionsnedsättning eller funktionsvariation. Där finns också böcker som passar för flerspråkiga barn och barn som håller på att lära sig svenska eller finska. Böcker som väcker läsglädje, men också ger stöd och inspiration till dig som är vuxen. Där finns också informationsmaterial om olika funktionsnedsättningar för både barn och vuxna.

Äppelhyllan på Ekenäs bibliotek

Alla barn behöver böcker, men alla böcker passar inte alla barn. Därför har Ekenäs bibliotek en Äppelhylla på barnavdelningen. Äppelhyllans medier vänder sig framförallt till barn och vuxna som på något sätt kommer i kontakt med funktionshinder i sin vardag. Böckerna passar även bra för flerspråkiga barn och för dem som lär sig ett nytt språk, t.ex. invandrare.

På äppelhyllan i Ekenäs finns bl.a. lättlästa böcker för barn och unga, böcker med taktila illustrationer, böcker med stödtecken, böcker och spel för övning av uttal, bildordböcker och lättlästa böcker med CD. Eftersom rim och ABC-böcker är bra för språkträning finns här också en del sådana. Sammanlagt finns ca 480 medier på svenska och på finska.

Äpplet är symbol för kunskap och nyfikenhet. Den första äppelhyllan föddes på Härnösands bibliotek i Sverige efter ett samarbete med Library of the Handicapped Child i London, som var ett specialbibliotek för barn med funktionsnedsättning och drevs med hjälp av pengar från författaren Enid Blyton.

Idag finns det äppelhyllor på många bibliotek i Sverige och på senare år har de börjat dyka upp även i Finland. Alla ser olika ut men tanken är densamma: Äppelhyllor ska innehålla böcker för och om barn med funktionsnedsättning och läs- och skrivsvårigheter.

Följ oss på sociala medier!

Raseborgs bibliotek på Facebook
Raseborgs bibliotek på Instagram

Senast uppdaterad: 02/04/2025