Kirjaston säännöt lapsille
Jos sinulla on osoite Suomessa, voit saada oman lainauskortin. Tämä koskee myös kesäasukkaita. Lainauskortti on ilmainen, mutta jos kadotat sen, joudut maksamaan uudesta kortista. Saadaksesi kortin täytät ilmoituslomakkeen ja esität Kela-korttisi. Alle 15-vuotiaan on saatava äidin tai isän allekirjoitus lomakkeeseen. Kun saat kortin, merkitsee se, että lupaat noudattaa kirjaston sääntöjä ja olla varovainen lainaamiesi kirjojen kanssa.
Kirjastossa saa:
- Lukea kirjoja ja lehtiä.
- Lainata kirjoja, lehtiä, filmejä, musiikkia ja pelejä. Sitä varten tarvitset kirjastokortin.
- Jutella ja seurustella.
- Tehdä läksyjä.
- Syödä eväitä, mutta noudata kirjastosi ohjeita ja lue kylttejä tai kysy henkilökunnalta.
- Vain oleskella.
Kirjastossa ei saa:
- Huutaa, riehua tai muuten häiritä muita.
- Sotkea kirjoja tai huonekaluja.
- Tuhota tavaroita.
Muista myös
- Palauta lainaamasi ajoissa takaisin. Jos tarvitset enemmän aikaa, voit pidentää lainausta netin kautta tai kirjastossa, jos kukaan toinen ei ole varannut kirjaa.
- Pidä hyvää huolta lainaamistasi kirjoista. Sinun on korvattava kadotetut tai tärvellyt kirjat tai muu lainattu aineisto. Pidä siksi hyvää huolta kirjoista. Ne eivät saa kastua, niitä ei saa taittaa eikä liata. Pidä myös huoli siitä, että lemmikit tai pienemmät sisarukset eivät pääse pureskelemaan niitä.
- Olet vastuussa siitä, mitä kirjastokortillasi on lainattu, joten älä lainaa korttiasi kenellekään toiselle.
- Ripusta ulkovaatteesi naulakkoon, älä jätä kenkiä tai kasseja toisten kulkureiteille ja laita esille ottamasi tavara takaisin paikoilleen.
- Roskat kuuluvat roskikseen.
- Kirjastoilla on eri sääntöjä siitä, missä saa syödä eväitä. Kysy henkilökunnalta!
Omppuhylly – kirjoja lapsille ja lapsista, joilla on toimintarajoitteita tai lukihäiriöitä
Kaikki lapset tarvitsevat kirjoja, mutta kaikki kirjat eivät sovi kaikille lapsille. Omppuhyllyllä on kirjoja lapsille ja lapsista, joilla on toimintarajoitteita ja lukihäiriöitä. Kirjat sopivat myös hyvin monikielisille lapsille ja niille, jotka opettelevat uutta kieltä, esim. maahanmuuttajat. Kirjoja, jotka tuovat lukuiloa, mutta tarjoavat myös tukea ja inspiraatiota aikuiselle. Hyllyssä on myös tiedotusmateriaalia erilaisista vammoista sekä lapsille että aikuisille.
Tammisaaren kirjaston lastenosastolla on niin kutsuttu omppuhylly. Omppuhyllyn median kohteina ovat ensi kädessä lapset ja aikuiset, jotka jollain tavoin kohtaavat toimintarajoitteita arkipäivässä. Kirjat sopivat myös hyvin monikielisille lapsille ja niille, jotka opettelevat uutta kieltä, esim. maahanmuuttajat. Puhumaan opettelevat pikkulapset saavat myös iloa hyllyn tarjonnasta. |

Tammisaaren omppuhyllyssä on mm. selkokirjoja lapsille ja nuorille, koskettelukirjoja, viittomilla kuvailevia kirjoja, kirjoja ja pelejä ääntämisen harjoitteluun, kuvasanakirjoja sekä selkokirjoja, joissa on mukana CD. Mukana on myös loru- ja aapiskirjoja, koska ne ovat hyvää kielenharjoitusta. Suomen- ja ruotsinkielisiä medioita on yhteensä noin 480. Aineistosta on myös saatavilla luettelon käsittävä esite sekä lisää vihjeitä samasta teemasta.
Omena on tiedon ja uteliaisuuden symboli. Ensimmäinen omppuhylly koottiin Ruotsissa, Härnösandin kirjastossa, yhteistyössä Lontoon kirjaston Library of the Handicapped Child kanssa. Se on vammaisten lasten erikoiskirjasto, jota rahoitetaan kirjailija Enid Blytonin varoin.
Omppuhyllyjä on tällä hetkellä useissa kirjastoissa Ruotsissa ja viime vuosina niitä on alkanut ilmestyä myös Suomen kirjastoihin. Kaikki ovat erinäköisiä, mutta ajatus on sama: Omppuhyllyllä on kirjoja lapsille ja lapsista, joilla on toimintarajoitteita ja lukihäiriöitä.
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!
Raaseporin kirjastot Facebookissa
Raaseporin kirjastot Instagramissa
Päivitetty: 02.04.25