Det är ännu vanligt att man slänger trädgårdsavfall i skogen, på allmänna områden eller t.ex. på en oskött del av grannens tomt. Dessa platser lämpar sig inte för trädgårdsavfall. Det är viktigt att förstå att trädgårdsavfall kan vara skadligt om det hamnar på fel ställe.
Varför ska man inte slänga trädgårdsavfall utanför sin tomt?
- Deponering av trädgårdsavfall är en av de främsta orsakerna till att invasiva främmande arter sprids. Många invasiva arter har importerats och sålts som trädgårdsväxter innan man märkte hur snabbt de sprider sig. Bland dessa finns till exempel jättebalsamin, jätteloka, vresros, parkslide, och lupin, men också japansk humle och röd jättegunnera. Med lite otur blir det som vi i dag tänker på som en lättodlad frodig trädgårdsväxt morgondagens invasiva art.
- Växter som växer på platsen naturligt t.ex. blåbärsris konkurreras ut av växter som vi inte vill ha i naturen, till exempel kirskål och brännässlor.
- Spansk skogssnigel (s.k. mördarsnigel) sprids lätt med trädgårdsavfall och jord som flyttas runt.
- Högar med trädgårdsavfall i naturen ser mindre trevligt ut. Mycket fallfrukt drar också till sig gnagare.
- Det är också direkt ett brott enligt avfallslagen att slänga avfall i miljön.
- Det är också förbjudet att föra ris och trädgårdsavfall till allmänna områden, såsom skogar, parker och övriga allmänna platser, enligt Nylands avfallsnämnds avfallhanteringsföreskrifter.
- Du kan visa gott exempel till andra genom att hantera ditt trädgårdsavfall rätt!
Så här blir du av med trädgårdsavfall på rätt sätt:
- Allt trädgårdsavfall tas emot på avfallsstationerna. Små lass av trädgårdsavfall från hushåll tas emot avgiftsfritt, då de är rätt sorterade. Ifall krattavfallet fraktats i sopsäckar ska det packas upp ur säckarna på avfallsstationen.
- Det går bra att kompostera krattavfall i ett ramverk eller i en öppen kompost på din gård.
- Avklippta grenar kan flisas och användas som täckmaterial till exempel under buskar eller som strömaterial i komposten.
Tack för att ni hjälper till att värna om miljön!
Miljöbyrån och Samhällstekniska enheten i Raseborgs stad
Läs även