Den 11-14.9.2023 åkte ledningen för småbarnspedagogiken i Raseborg (enhetscheferna, chefen för småbarnspedagogik) på studiebesök till Island, Reykjavik – till tomtarnas och trollens land, där tron på dem är stark ännu idag.
Det var spännande att åka i väg, eftersom en dylik resa längre bort aldrig gjorts. Planeringen av resan började redan hösten 2022. Syftet med studieresan var att bekanta oss med småbarnspedagogiken på Island, med bland annat ledarskapsstrukturer, utomhuspedagogik samt Hjalli-metoden och på så sätt få inspiration och nya idéer till våra enheter.
Resan kunde förverkligas tack vare bidrag från Stiftelsen Bergsrådinnan von Julin, Pohjola-Norden, William Thurings stiftelse samt Svenska kulturfonden.
Vi blev väl emottagna på alla platser. I daghemmen visade sig Käärijä, som blev andra i Eurovision, vara en stor idol för dagisbarnen och de kunde koreografin till låten – vi var från ”aa, cha cha-landet!”. Det var väldigt trevligt att få följa med verksamheten med barnen under daghemsbesöken.
Vi besökte Bildningsbyrån i Reykjavik och fick höra hur småbarnspedagogiken arrangeras på Island samt i Reykjavik, där största delen av befolkningen bor.
Det var väldigt intressant att höra på presentationen. Det finns både likheter och mycket olikheter. Lärarna inom småbarnspedagogik har till exempel magisterexamen och 7 timmars planeringstid i veckan (förskolelärarna 10 timmar/vecka). Daghemmen samt skolorna har sina enheter stängda 6 dagar per år för utvecklings- och planeringsdagar. Alla daghem är öppna i regel mellan ca 7-16.30, och det finns inte till exempel skiftesvård. Kulturen är sådan, att familjerna och vännerna hjälper varandra. I Reykjaviks lokala styrdokument lyfter man speciellt fram färdigheter i kreativitet, självkänsla och social kompetens. De berättade även att det är utmanande att få behörig personal till daghemmen.
På besök hos det kommunala daghemmet Rauðhóll
Vi besökte det kommunala daghemmet Rauðhóll, som var inriktat på utomhuspedagogik. Det var det största daghemmet på Island med ca 200 barn. De hade en extra lärarresurs, som förde ut en del av barngruppen regelbundet till Häxskogen eller Dinoskogen. De hade även ett enkelt hus i skogen, som barngrupperna besökte regelbundet en vecka i gången, året runt. Där tillbringade de hela dagen och maten hämtades dit. Där fanns inte staket, utan man litade på att barnen klarar sig. Barnen fick själv bestämma vad de klär på sig. Här hade de en så kallad ”learning by doing”-inställning, att barnen lär sig själv vilken klädsel som passar bäst för vilket väder. Verksamheten styrdes inte av de vuxna, utan man arbetade med ett flow-tänk och fångade aktivt upp barnens intressen. De bestämde till exempel när det passar bäst in att hålla samlingar under dagen.
På Island har de naturligtvis inte skog på samma sätt som vi är vana vid, utan de är av mindre slag. Det mest fascinerande var flow-mentaliteten, den vuxna tar ett steg bakåt och ger utrymme till barnen. De hade inte lika mycket fokus på planering av verksamheten eller dokumentation som vi, trots att de också följer sina styrdokument.
Hnodraholt och Hjalli-metoden
Vi besökte också det privata daghemmet Hnodraholt, som följde Hjalli-metoden. Det finns även skolor, som följer metoden. På Island finns 14 ”Hjalli”-daghem, samt ett daghem i Skottland. Denna metod handlar om att man bland annat delar in barnen i flick- och pojkgrupper under en del av dagen, så att flickorna får lära sig att stå på sig och få mera utrymme och pojkarna lär sig mjukare värden. Målet är att stärka flickor och göra pojkar mer empatiska. En viktig del av denna verksamhet är också att pedagogerna tror på ”simple settings”, det vill säga traditionella leksaker/lekar såsom träklossar, vattenlek, lera, utevistelse och liknande. Barnen har sina egna revir, som var utmärkta med gul tejp på golvet, att röra sig inom medan hen gör en viss aktivitet (40 minuter), som bestäms i morgonsamlingen. Barnen hade också likadana ”dagiskläder”, som barnen får välja mellan, röda och blå med en Hjalli-logo, för att förstärka grupptillhörigheten. Personalen hade också arbetskläder. Grundaren av denna metod är Margret Pals Olafsdottir, och hennes barnbarn jobbade på daghemmet, som tog emot oss.
Upplevelser i fantastisk natur
På alla sätt var resan väldigt lyckad. Och vad tar vi med oss av besöken? Vi fastnade speciellt för flow-mentaliteten, en stressfri atmosfär där de vuxna är konstant närvarande. Barnen fick också ta mycket ansvar och vara delaktiga, då den vuxna tar ett steg bakåt. Under detta läsår ska vi utarbeta en jämställdhets- och likabehandlingsplan för småbarnspedagogiken i Raseborg och fick mycket att tänka på vid vårt besök i Hjalli-daghemmet. Kunde vi till exempel någon gång i någon verksamhet dela barnen i pojk- och flickgrupper och se vad som händer?
Pedagoger går till väga på olika sätt i olika länder, men målet är liknande för de flesta, att barn ska ha det bra och få en givande vardag i en bra och trygg miljö.
En resa till Island är naturligtvis ingenting utan att också få uppleva någonting av den fantastiska naturen. Vi hade möjlighet att delta i två av de mest populära utfärderna, den så kallade “Golden Circle” med bland annat Gullfoss vattenfall och Geysir, samt Blue Lagoon.
Läs även