Stadsstyrelsen noterade att Högsta förvaltningsdomstolen har förkastat Raseborgs stads besvär över Helsingfors förvaltningsdomstols beslut gällande indragningen av tjänsten som utvecklingsplanerare. Till anmälningsärendena hörde också att Stadsdirektör Ragnar Lundqvist brev gällande förseningarna i tågtrafiken har blivit besvarat av Trafikledsverket. I brevet ber de om ursäkt till staden och dess invånare för tågförseningarna. Trafikledsverket poängterar att tågtrafikens punktlighet har sjunkit och att det är en kombination av många olika aktörer och variabler. De fortsätter i att säga att de samarbetat och fortsätter att samarbeta och utveckla lösningar med VR och Finrail för att förbättra situationen.
Stadsstyrelsen föreslog att stadsfullmäktige befriar Maarit Feldt-Ranta från sina förtroendeuppdrag och att stadsfullmäktige väljer en ny till stadsstyrelsen för återstoden av mandattiden 6.6.2017 – 31.5.2019.
Josephine Takolander har anhållit om rätt att få använda de tidigare Raseborgskommunernas vapen i olika produkter såsom muggar, mössor, pennor och t-skjortor. Enligt rättspraxis behöver en enskild person eller sammanslutning inte ansöka om kommunens tillstånd att använda kommunvapnet. Kommunen har inte heller rätt att ingripa i hur externa aktörer använder kommunvapnet och kan inte heller förbjuda användningen av det. Stadsstyrelsen har därför ingenting att invända till Takolanders fråga, men poängterar att man ska ta varumärkeslagen, lagen om kollektivmärken och mönsterrättslagen i beaktan.
Stadsdirektören har fortsatt att förhandla om Knipnäs-fastighetens försäljning. För att kunna förnya köpprocessen med nya köparkandidater har stadsstyrelsen beslutat att förkasta de tidigare anbuden från auktionen och fortsätta försäljningen av FAB Knipnäs.
Stadsstyrelsen har sammanställt alla de motioner och invånarinitiativ som behandlats under år 2018. Stadsstyrelsen delger stadsfullmäktige att 15 motioner inte slutbehandlats under 2018. Stadsstyrelsen har emottagit 6 invånarinitiativ år 2018. Bland dem fanns bland annat frågan om förbättring av Skuruvägen (Bässbanan) samt initiativ till hundpark till Ekenäs och hatighetstavlor till Fiskars.
Två initiativ och två motioner behandlades av stadsstyrelsen. Däri bland annat Kati Sointukangas initiativ gällande inomhusluften i daghem och skolor som antecknades för kännedom och sändes till tekniska nämnden för beredning.
Gröna fullmäktigegruppen motion från april 2016, gällande användning av Svartåns stränder för rekreationssyfte blev slutbehandlad. Enligt Sydspetsens miljöhälsa hade de inget att invända gällande en gång- och cykelväg längs Svartån och vidare mot Pojo kyrkby. Enligt tidigare utredning av tekniska nämnden är det ändå bl.a. på grund av markinnehav, markanvändning och delvis också skyddsvärden omöjligt att placera en gång- och cykeltrafikled helt intill ån. Man hänvisar också till att det nu pågår ett projekt för att ta i bruk banspåret mellan Billnäs och Skuru. Gällande badstranden poängterade Sydspetsens miljöhälsa att badvattnets kvalitet bör säkerställas och att en badstrand kräver underhåll och service och någon som ansvarar för verksamheten. Tekniska nämnden utreder nu de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att grunda en badplats på Pumpvikens område till sommarsäsongen 2020.
Även motionen som handlade om att alla tjänster inom stadens hela förvaltning ska behandlas i stadsutvecklingssektionen innan de går till stadsstyrelsen, slutbehandlades. Stadsstyrelsen besvarade motionen genom att hänvisa till förvaltningsstadgans 10KAP om kompetens i personalfrågor, där det framkommer vem som beslutar om besättande av vilka tjänster. Man påpekade också att personalkostnadernas andel av stadens totala budget minskat under de senaste åren. Stadsstyrelsen ansåg att motionens målsättning var oklar och att det inte är ändamålsenligt att föra alla obesatta tjänster och befattningar inom staden för behandling i stadssutvecklingssektionen och stadsstyrelsen.
Läs även