En omfattande kartläggning av invånarnas önskemål samt åsikter om biblioteken i Raseborg genomfördes under hösten 2019, bl.a. för att det är aktuellt med nya bibliotekslokaler i kommunen under de kommande åren.
Dels ordnades några workshops som var öppna för alla kommuninvånare, träffar med olika målgrupper och diskussionstillfällen med skolornas elever i årskurs 4. En enkät riktad till alla invånare fanns att besvara under två månaders tid under hösten (1.9 – 31.10).
Enkäten fanns både till pappers och på webben och besvarades av 552 personer varav 80 % var kvinnor. 65 % hade svenska som modersmål, 40 % finska. Över hälften sade sig använda Ekenäs bibliotek, drygt 40 % Karis bibliotek. 73 % hade under 5 km till det bibliotek de använder. Vid varje fråga fanns möjlighet att skriva egna kommentarer och den möjligheten utnyttjades väl. Det skrevs över 1 000 egna, fritt formulerade kommentarer.
Majoriteten av de svarande var nöjda med det som frågades efter, d.v.s. bibliotekets tjänster, lokaler, samlingar och öppettider och gav positiv respons. En hel del önskemål kom fram t.ex. angående öppettider, utlåningsmaterial, programverksamhet osv.
Många svarade att de inte kände till funktionerna/tjänsterna/materialet som nämndes och/eller att de skulle börja använda dessa i framtiden. Detta var mycket nyttig information med tanke på bibliotekets fortsatta verksamhet och utvecklandet av den. Man kan aldrig informera för mycket och samma information ska spridas på nytt efter en tid.
Öppettider Majoriteten var nöjd med öppettiderna men några önskade längre öppettider; tidigare på morgonen eller senare på kvällen, veckosluts- och söndagsöppet. Självbetjäningsöppet utan personal nämndes också som ett alternativ.
Information De flesta var nöjda med hur biblioteket informerar om sin verksamhet, medan en del inte kände till de olika informationskanalerna som redan finns. Några bra tips fanns bland de öppna kommentarerna så som t.ex. önskemål om e-postnyhetsbrev.
Lånematerial De allra flesta lånar böcker på biblioteket, bland e-resurserna var också e-böckerna populärast. Utöver det som redan finns att låna önskades bl.a. idrottsredskap, instrument, symaskiner och blodtrycksmätare för att nämna några. Spel frågades även efter och som ett resultat har biblioteken köpt in mera spel, både till utlåning och användning på biblioteken.
Programverksamhet Bl.a. författarbesök, litteraturcirklar, spelkvällar, pyssel och sagostunder för barn önskades och en stor del av detta ordnas redan på biblioteken. I svaren märktes tydligt att många inte hade hittat informationen om att dylika program ordnats, detta är något som behöver utvecklas.
Funktioner Man kan göra mycket annat i biblioteken än bara låna böcker. De flesta som svarade på frågan vad de gör i biblioteket sade att de läser böcker, tidningar på biblioteket. Nästan hälften svarade att de besöker utställningar. Bekväma sittplatser och tysta utrymmen för arbete frågades efter och önskades av många. Café i biblioteket var också högt på önskelistan.
Framtidens bibliotek Sista öppna frågan gällde framtidens bibliotek och hur det ser ut. Framtidens bibliotek ska vara ett mångsidigt allaktivitetshus, med plats att hänga, syssla med hobbyverksamhet, delta i program, låna material, få information, råd och hjälp med digitala serviceformer och apparater.
Tack till alla som svarade och kommenterade, det är till stor hjälp i den fortsatta utvecklingen av våra bibliotek!
Läs även