Det är igen dags att rösta fram årets raseborgare, årets idrottare samt vinnarna för årets turismpris, kulturpris och miljöpris. I fyra av priskategorierna har de tre nominerade kandidaterna tagits fram genom förslag från allmänheten under hösten 2019. Då det gäller idrottspriset har valet av de tre nominerade kandidaterna gjorts av fritidsnämnden.
Raseborg delar också ut ett ungdomspris. Precis som tidigare åren, väljs ungdomsprisets mottagare direkt av stadens ungdomsfullmäktige. Ungdomspriset ingår därför inte i den öppna omröstningen.
Flera intressanta förslag
Till varje kategori har staden fått ta emot flera intressanta och varierande förslag.
Också stadens anställda på flera olika avdelningar fick nomineringar. Staden premierar inte i detta sammanhang den egna verksamheten men det är glädjande att se att man uppskattar arbetet som görs inom staden.
Röstningen
Vinnarna röstas fram genom en öppen röstning på nätet som avslutas söndagen den 23.2.2020 kl.12.00. Länken till röstningsblanketten finns här nedan. Vinnarna i omröstningen avslöjas den 25.2.2020.
Länk till röstningen: https://webropol.com/s/raseborgsprisen2019
Kandidaterna
1 Årets raseborgare
- Karin Widnäs
Karin Widnäs har på egen hand byggt ett museum av internationell betydelse som profilerar Raseborg och gör staden intressant för besökare. KWUM är en suverän estetisk upplevelse och ett högklassigt museum, som presenterar den finländska keramiken: material och teknik, hantverk samt konsthantverk och konst.
- Petra Mannström
Petra Mannström har med caféet Skatafé och restaurangen Theodors visat ypperligt prov på företagsamhet, och är med sin utstrålning och kunnande en eldsjäl i Bromarv. Hon tackas för sitt fina initiativ till att starta verksamhet för seniorer i Bromarv. Den populära verksamheten är finansierad av en stiftelse och är gratis för deltagarna.
- Sole Garghentino-Nygård
Sole Garghentino-Nygård är Matsvinnsbankens glada och hjärtliga dragare som har fört fram staden i nationell media. Soles arbete beröms som ett exceptionellt exempel på självständigt tänk till förmån för andra. Matsvinnsbanken är också en fin miljögärning i Raseborg.
2 Årets turismpris
- YLP!
Har förvandlat en standardprodukt som pizza till ett nytt dragplåster för regionen och figurerat flitigt i nationell media. Verksamheten bygger på lokala råvaror (nästan 99 %) och miljötänk enligt no waste-principen. YLP! uppmuntrar till nytänkande företagsamhet i Raseborg.
- Påminne Bike Park
Påminne Bike Park, med den frivilliga banmästaren och cyklingsentusiasten Anders Pyy i spetsen, har bidragit till att Raseborgs profil som alla cyklisters paradis stärkts ytterligare. Nedförscyklingen lockar cyklingsfantaster från många olika håll och utgör ett fantastiskt komplement till stadens mångsidiga utbud av fritidsmotion.
- Bunkern nr. 302 Irma i Harparskog
Ungefär 5 km från Hangö Frontmuseum, i Harparskog, ligger Bunkern Irma som är en av de 30 betongbunkrarna på Hangö udd. Det mesta i bunkern är original och ger genom den autentiska atmosfären en god inblick i hur livet vid fronten tedde sig under kriget. Byaföreningen har med talkokrafter restaurerat ett fint historiskt besöksmål. Bunkern Irma ingår också i Museikortets besöksmål och får därför nationell synlighet där via. Bunkern är en berörande upplevelse för människor i olika åldrar och en ny sevärdhet i Raseborg.
3 Årets kulturpris
- Christoffer Relander
Christoffer Relanders bildspråk har under flera år genomsyrats av relationen mellan människa och natur, ett tema som gör hans arbeten högaktuella i vår samtid. Relanders fotokonst har under de senaste åren uppmärksammats internationellt och han sätter Raseborg och dess kulturliv på kartan genom stor uppmärksamhet utomlands, bland annat i Storbritannien, Italien och Tyskland.
- Fiskars museum
Fiskars museum har under åren blivit vad flera besökare beskrivit som en pärla som både vuxna och barn gärna återvänder till.
Med små medel och ihärdigt arbete har museet utvecklats enligt en vision där besökaren står i fokus. Genom att satsa på att levandegöra historia genom tidsresor och museipedagogisk verksamhet, har Fiskars museum blivit en av pionjärerna i Finland.
- Raasepori festivaali – Raseborg festival
Ett evenemang som hämtade med sig mycket positiv synlighet till staden. Fint tillägg till stadens sommarutbud. Arrangörerna beröms som modiga för att de vågat arrangera ett så stort evenemang till invånarnas glädje.
4 Årets miljöpris
- Stefan Holmberg
Stefan Holmbergs solrosor som allmänheten fick plocka vid Läpp i Karis gladde både invånare och förbipasserande under sensommaren 2019. Hans idé beröms som osjälvisk och omtänksam.
- Solja Kvarnström
Solja Kvarnström har valts till Årets frivilliga 2019 av Naturskyddsförbundet. Hon har vädjat till våra beslutsfattare att de skulle ta ansvar för våra barns framtid och krävt bland annat för mer hållbart skogsbruk som värnar om mångsidighet. Soljas verksamhet för naturen har berömts som hjärtlig och ihärdig.
- Ekenäs Marthaförening
Har under sina 120 år ständigt jobbat för en bättre värld med målet att alla hem och familjer ska ha tillräckliga kunskaper om hållbar utveckling; såväl ekonomisk, ekologisk som social. Ekenäs Marthaföreningens historia finns nu att läsa i historiken ”120 år av kvinnogemenskap”.
5 Årets idrottare
- Tuomas Puputti, friidrott (IF Raseborg)
FM-brons i klassen H22 på 800 m och 1500 m
- Henrik Löflund, bowling (Dragsvik
Bowlingsällskap)
Guld i FM i B-klass
- Niklas Hyvärinen, skytte (Raseborgs skyttar)
Lagbrons och lagsilver i EM, guld och silver i FM, representerat Finland vid EM (rörligt mål).
Läs även