Läsåret 2024-25
Hösttermin: 14.8-17.12.2024
Vårtermin: 7.1-30.5.2025
Ingen undervisning:
Höstlov: 14-20.10
Självständighetsdag 6.12
Jullov: 18.12.2024-6.1.2025
Sportlov: 17-23.2
Påsklov: 18.-21.4
Valborg: 1.5
Kristi himmelsfärdsdag: 29.5
STUDIERNAS ABC
STUDIERNA I MUSIKINSTITUTET
Eleven besöker sina instrumentlektioner oftast en gång i veckan. Detta innebär att största delen av arbetet, övningen, sker på egen hand i hemmet. Därför är samarbete mellan läraren och föräldrar av stor vikt. I studierna ingår också musikens gestaltning och samspel.
HEMTRÄNING
Att öva hemma är nödvändigt. Det är betydligt bättre att öva en kort stund dagligen än att öva en lång stund en gång i veckan. Ordna gärna en övningspunkt i hemmet där barnet kan öva i lugn och ro. Vårdnadshavarens stöd och uppmuntran är viktiga i spelhobbyn.
SAMMUSICERING
Samspel är en viktig del av studierna. Egen lärare handleder eleven till en lämplig samspelgrupp.
MUSIKENS GESTALTNING
Musikens gestaltning/musikens grunder ingår till studierna, när barnet är ca. 10-åring. Valfri, förberedande undervisning för 7–9-åriga är rytmikgruppen, där man får en försmak av musikens gestaltning (enbart i Karis).
KONSERTER OCH UPPTRÄDANDEN
En viktig del av musikstudierna är att lära sig uppträda. Konserttillfället kan vara en klasskonsert, elevafton eller en större konsert. Genom att följa andras framträdande kan man lära sig mycket och genom att själv uppträda sprider man musikens glädje till andra. Det hör till att alla som deltar vid en konsert som uppträdande också lyssnar till de andra under samma konsert.
UTLÅNING AV INSTRUMENT
Det hör till instrumentalstudierna att man skaffar sig ett eget instrument. Vid behov kan man dock låna ett instrument från musikinstitutet. Du kan fråga din instrumentallärare närmare om uthyrningen av instrument. Vi strävar till att eleven skall låna ett instrument från musikinstitutet endast för det första året och efter det skaffar sig ett eget instrument. På grund av ekonomiska skäl kan man låna vissa av instrumenten under flera års tid.
ATT LYSSNA PÅ MUSIK
Det höjer ditt musikkunnande att lyssna aktivt på musik och speciellt musik som spelas med ditt eget instrument på konserter eller hemma t ex via Spotify eller Youtube.
MUSIKINSTITUTET OCH ANDRA HOBBYER
Det är bra att komma ihåg att utöver instrumentlektionen även musikens gestaltning och samspel hör till studierna varje vecka. Det fordrar engagemang och uthållighet att studera musik enligt den fördjupade läroplanen i grundundervisningen i konst. Att studera musik och spel ger ändå viktiga livskunskaper. Hjärnforskningen visar att språkliga kunskaper, sociala färdigheter samt korttidsminne förbättras av musikstudierna.
STUDIERNA FORTSKRIDER FRÅN NIVÅ TILL NIVÅ
Musikstudierna enligt den fördjupade läroplanen fortskrider från nivå till nivå. Nivåernas syfte är att ge studierna en bekräftelse på att elevens musikaliska färdigheter utvecklas och motivera eleven att bemästra sitt instrument/ämne på bästa möjliga sätt.
STUDIERNAS BEDÖMNING
Eleven får fortlöpande respons på lektionerna. Läraren skriver in bedömningen på elevens tidslinje i elevportalen Eepos i slutet av vårterminen eller när eleven har nått en kunskapsnivå.
ATT SKYDDA HÖRSELN
Som musikstuderande är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid att skydda sin hörsel. En hörselskada kan framträda långsamt, därför är det viktigt att skydda hörseln även om man inte har problem med den nu.Förutom ljudnivån påverkar också övningens längd utsättningen för oljud, därför är pauser viktiga. Apotekets engångshörselskydd hjälper vid tillfälliga behov. Om du vill ha bättre skydd kan du också skaffa i formen gjutna skydd (t.ex. kuulotekniikka.com).
FRÅNVARO FRÅN LEKTIONEN OCH ÖVNINGARNA
Kom inte till lektionen om du är sjuk! Anmäl om frånvaron direkt till läraren. Läraren är inte skyldig att ersätta lektionen om eleven är borta.
LÄRARENS FRÅNVARO
Om lärarens frånvaro informeras i ett så tidigt skede som möjligt. Om lektionen inhiberas oftare än en gång/termin, ersätts den av vikarie eller av egen lärare på en överenskommen tidpunkt.
KONTAKT MELLAN HEMMET OCH LÄRAREN
Kontakten mellan hemmet och läraren är viktig och underlättar studierna. Det lönar sig att prata öppet om problem med läraren och tillsammans fundera lösningar. Rektorerna och administrationen kan också kontaktas vid behov.
DE FYRA CENTRALA MÅLEN I STUDIERNA
- Att framföra musik och uttrycka sig -> eleven lär sig att hitta sina egna musikaliska styrkor och uttrycksmedel
- Att lyssna på och gestalta musik -> eleven lär sig att identifiera karakteristiska dragen i musiken och växer upp till en aktiv musiklyssnare
- Att lära sig att lära och övning -> eleven lär sig självständigt behärskande av sitt instrument, självutvärdering och att tillämpa förmågan att uppfatta musikens gestaltning i praktik
- Komposition och improvisation -> eleven lär sig att producera egna musikaliska idéer och lösningar
LÄROPLAN I ETT NÖTSKAL
STUDIERNAS UPPBYGGNAD OCH OMFATTNING
DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN I MUSIK
ENLIGT FÖRDJUPAD LÄROKURS
(1300 timmar)
- delas upp på
följande sätt
– grundstudier (800 timmar)
– fördjupade studier (500 timmar) - i varje
kunskapsnivå ingår
– sång- eller instrumentstudier
– samspel
– MuGru (musikens grunder)
– valbara studier (frivilligt)
- fördjupade studier
omfattar
– sång- eller instrumentstudier
– musikens gestaltning (MuGru/komposition/musikteknologi)
– valbara studier
– slutarbete
Musikfostran före grundstudierna (ej obligatoriskt):
- Musikfostran för småbarn 0-6 år
- Rytmik eller förberedande grupper 7-9 år
- körsång
Föräldraföreningarna
För att understöda verksamheten och eleverna vid musikinstitutet finns det tre lokala föräldraföreningar. De fungerar i Ekenäs, Karis och Hangö (föräldrarna i Ingå är välkomna till föreningen i Karis). Föräldraföreningarnas uppgift är att upprätthålla en verksamhet som stöder elevernas möjligheter att musicera tillsammans, delta i projekt samt göra resor och ta del av lägerverksamhet i anknytning till sina musikstudier. Under de senaste åren har föreningarna varit ett stort stöd och möjliggjort bland annat resor och instrumentanskaffningar. Föreningarna hälsar alla nya entusiastiska föräldrar välkomna med. Ta kontakt, så berättar vi gärna mer!
Här kan du läsa antologin som föräldraföreningen Con Amore genom ett projekt gav ut våren 2019.
Ekenäs
Con Amore r.f.
Kontaktperson: Marcus Ahlfors, marcus.ahlfors(at)nemesys.fi
Karis
Notdragarna r.f.
Kontaktperson: Annika Lintervo, annika.lintervo(at)gmail.com
Hangö
Cadenza r.f.
Kontaktperson: Ilkka Rautio, hangon.cadenza(at)gmail.com
Eepos
Eepos är ett matrikelprogram med elevportal som används vid många av Finlands musikinstitut. För att kunna ta del av de uppgifter som finns i systemet bör man ha tillgång till elevens personliga användarnamn och lösenord. Dessa får man från kansliet. När man är inloggad kan man ta del av studieprestationer och uppdatera person- och kontaktuppgifter. Här kan du logga in på Eepos (länk)