Raseborgs stad grundades år 2009 när Ekenäs, Karis och Pojo förenade sina krafter. Staden har fått sitt namn från medeltida Raseborgs slott, som första gången finns dokumenterad år 1378. Dagens Raseborg är den mest vidsträckta staden i landskapet Nyland och till staden hör förutom Ekenäs, Karis och Pojo även Billnäs, Fiskars, Svartå, Snappertuna, Bromarv och Tenala. Med ännu fler mindre men livskraftiga byar med stark sammanhållning och aktiva byaföreningar kan man verkligen säga att Raseborg är byarnas stad.
Vi intervjuade våra byaföreningar och bad dem berätta med egna ord om sin by!
Klicka på länkarna nedan och läs mer!
Backgränd
Backgränd ligger ungefär tio minuter utanför Karis, ganska mitt emellan Karis, Fiskars och Svartå. När vädret är vackert kan man bra ta sig hit med cykel, då hinner man se de vackra vyerna bättre, men annars är det bil som gäller.
Historia
Backgränd är ett lantbrukssamhälle med långa anor där gemenskap och talkoanda alltid varit viktigt. De olika föreningarna i byn har funnits länge och aktiviteten inom dem har inte minskat under åren. Själva Backgränd är historiskt sett egentligen inte en by, utan en grupp av 13 (ibland 14) byar. I Backgränds ”centrum” ligger föreningshuset Backdala, som flyttades till sin nuvarande plats från Antskog år 1928, och precis intill ligger Backgränd FBK:s brandstation. Nära dem fanns fram till 1970-talet byns stor- och småskola samt ännu in på 1990-talet byns butik. Namnet Backgränd kommer från Backbygränden, d.v.s. ”den tätbefolkade vägen som leder till Backby (en av Backgränds byar)”. Ännu 1927 beskrivs Backgränd i tidningen Västra Nyland som ett av Karis tätast befolkade områden. Till följd av samhällets förändring och flytt till städerna är Backgränd med sina ca. 200 invånare numera relativt glest befolkat i jämförelse med andra områden, men gemenskapen, föreningsandan och lantbruksprägeln i byn har förblivit den samma.
Boende
I Backgränd finns egnahemshus för fast boende och sommarstugor. Vissa sådana dyker nu och då också upp för uthyrning. Vad gäller korttidsboende finns flera stugor för uthyrning vackert belägna intill några av de många sjöarna i byn (t.ex. på Lomarengas).
Service & faciliteter
Biblioteksbussen stannar i byn varannan vecka. Man kan smidigt beställa böcker till den på förhand eller välja bland det utbud som finns. Övrig service finns i Karis, utom då det ibland ploppar upp ett pop-up kafé eller en restaurangkväll på Backdala.
Barnen går i daghem och skola i Karis centrum. Skolbussen kör en gång på morgonen och tre gånger på eftermiddagen.
Byaföreningen
Backgränd Hembygdsförening jobbar för Backgränd och dess invånares bästa på ett brett plan. Vi vill ordna evenemang som skall nå ut till såväl gamla som unga och allt däremellan, till fast bosatta, sommargäster och till alla andra Backgrändintresserade. Därtill tar vi hand om föreningshuset Backdala och försöker på alla andra tänkbara sätt sköta om och utveckla i byn, exempelvis har vi hand om skötseln av Bastsjö simstrand och Backgränd fotbollsplan i samarbete med Raseborgs stad. Vi tar ständig emot förslag för verksamhet och utveckling i byn!
Sevärdheter & evenemang
Bastsjö simstrand upplevs av många som den bästa stranden i Karis. Den har nyligen breddats och fått mera sand, har inte haft algproblem som på många andra håll och är omgiven av skog, vilket gör att det finns möjlighet att välja mellan skugga och sol alla tider på dygnet.
Ett besök på föreningshuset Backdala i samband med något av hembygdsföreningens evenemang är också starkt att rekommendera.
I byn finns många sjöar, åkrar, skogar, Svartån och andra vackra naturelement som alla är fotogeniska – speciellt i kombination med någon gammal röd lada eller betande ko.
De evenemang som på senare år återkommit regelbundet inom hembygdsföreningens verksamhet är resandet av midsommarstång, fotbollsderbyt Gifta-Ogifta, maskerader eller temafester, talkon och olika typer av evenemang riktade till barn såsom discon och övernattningar.
Marthaföreningen ordnar också julmarknad årligen med ett stort utbud av hantverk, bakverk, julmat, saft, sylt och i princip allt man behöver inför jul. Andra programpunkter under marknaden har varit bland annat brandbilsåkning och ponnyridning.
Fritidsaktiviteter
Hembygdsföreningen ordnar som regelbunden verksamhet jumppa på torsdagar och utöver det ett brett utbud varierande verksamhet under hela året.
Brandkåren har en ungdomsavdelning och en alarmavdelning, vilka övar aktivt och deltar i annan brandkårsrelaterad verksamhet i samarbete med andra brandkårer både på nära håll och runt om i Finland.
Det finns också en Marthaförening, en jaktförening och en 4H-grupp. Därtill ger naturen möjlighet att idka många friluftsaktiviteter.
Vad är det bästa i er by? Vad skulle ni vilja utveckla?
Gemenskapen och samarbetet i byn är det bästa, inget fungerar utan det. Utvecklingsidéerna är många – högst upp på listan är just nu kanske ett nytt staket till fotbollsplanen och mera på ”dagdrömssidan” kan nämnas ett eget seniorboende i byns centrum.
Backgränds hembygdsförening på Facebook: https://www.facebook.com/backgrandhbf
Pojo
Pojo kyrkby ligger vid den historiska Kungsvägen i ändan av Pojoviken i Raseborgs stad i västra Nyland.
Avståndet till Helsingfors järnvägsstation är 85 km, till Åbo järnvägsstation 117 km, till Lojo 42 km och till Salo 53 km. Tågen mellan Åbo och Helsingfors stannar i Karis, dit avståndet är 12 km. Från Karis kan man ta sig till Pojo kyrkby med buss. Den som cyklar kan ta sig till Pojo längs ett flertal idylliska rutter, och för båtfarare finns en gästbåtsbrygga i Gumnäs (vattenvägen ca 15 km från Ekenäs).
Historia
Pojo är en före detta kommun i Finland och en gammal nyländsk kyrksocken som i dag är en del av Raseborgs stad i Nyland.
Pojoviken var en känd handelsled, via vilken man kunde ta sig till Inre Finland redan under bronsåldern och vikingatiden. Gumnäs och Klockarudden har varit bebodda åtminstone sedan medeltiden, kanske till och med längre. Pojo socken grundades i början av 1300-talet och flera stora gårdar längs Pojoviken har sina anor i 1400-talet eller ännu tidigare. I Pojo lades en del av grunden till den finländska metallindustrin. Pojo socken hade skog, vattenkraft (forsar) och tillgång till malm, och dessa tillsammans skapade förutsättningarna för grundandet av järnbruken i Antskog år 1630, Billnäs år 1641 och Fiskars år 1649.
I början av år 2009 upplöstes Pojo kommun, Karis stad och Ekenäs stad och slogs samman till nya Raseborgs stad. Vid tiden för kommunsammanslagningen hade Pojo kommun ca 5 000 invånare. Pojo kommun var tvåspråkig med 59 % finskspråkiga och 37 % svenskspråkiga. Förutom Pojo kyrkby bestod Pojo kommun av bl.a. byarna Fiskars, Billnäs, Antskog, Åminnefors, Skogböle, Mörby, Skarpkulla och Thomasböle.
Pojo kyrkby var Pojo kommuns kommuncentrum. I och med grundandet av Raseborgs stad började man bygga upp en byaidentitet för att ersätta den tidigare identiteten som kommuncentrum. Att bygga upp en ny identitet kräver tid och mycket vilja samt att byborna drar åt samma håll. I dag är Pojo kyrkby en levande och idyllisk by med en egen särprägel i Raseborgs stad. Kyrkbyn har ca 1 700 invånare.
Historia och särdrag
När man kommer till Pojo, möts man av historiska skikt från flera århundraden. Den historiska Kungsvägen går genom byn och kantas av såväl 1800-tals hus som nyare småvåningshus. Kommungården, som efter kommunsammanslagningen stod tom, har byggts om till bostäder, genom vilkas fönster man kan följa med trafiken längs Kungsvägen i dag eller beundra utsikten över Pojoviken.
Mitt i byn står den ståtliga medeltida stenkyrkan som är helgad åt Jungfru Maria. Kyrkan ligger på en gammal marknads- och offerplats och byggdes troligen kring åren 1475–1480. Redan ca 200 år tidigare fanns det troligen en träkyrka på platsen. En träskulptur föreställande Madonnan och barnet härstammar från den här tiden och är det äldsta historiska föremålet i Pojo kyrka. Hélène Mannerheim, som tillhörde släkten von Julin och var mor till marskalk Mannerheim, är begraven här.
Ett annat historiskt landmärke mitt i byn är Kasberget. På toppen av den populära utsiktsplatsen finns en stor och rätt väl bevarad bronsåldersgrav med en diameter på ca 16–19 m och en höjd på ca 1,7 m. Platsen bjuder på en magnifik vy över såväl kyrkbyn som Pojoviken.
I Skuru har det funnits en frakthamn åtminstone sedan grundandet av Antskog bruk år 1630, men båtar har kastat ankar på platsen redan innan dess. Kungsvägen, som var huvudled mellan Åbo och Sankt Petersburg, gick här alldeles nära stranden, så det föll sig naturligt med en förbindelse till havet just här. I tiderna förekom också persontrafik från hamnen ända till Helsingfors och Stockholm. Persontrafiken avtog sedan småningom och största delen övergick till järnvägen i början av 1900-talet.
Finlands första järnvägstunnel för persontrafik finns i Skuru, och öppnandet av denna öster om Skuru station belägna tunnel på banavsnittet Åbo–Karis år 1899 kom att bli inledningen på tunnlarnas tidevarv längs Finlands järnvägar. Nuförtiden används tunneln av industrin. Genom områdets andra, numera övergivna tunnel kördes persontrafik mellan Åbo och Karis under åren 1964–1990, men i och med att en tredje tunnel byggdes togs denna helt ur bruk.
Havet och den mångsidiga naturen ger området dess särdrag. Pojoviken är en 15 km lång fjordlik havsvik som delar Raseborgs stads område ända från Pojo kyrkby till Finska viken. Pojoviken är ett bräckvattenområde och synnerligen artrik – till och med en av de mest artrika vikarna i hela vårt land. I Pojoviken lever såväl sötvatten- som bräckvattenfiskar.
Det milda klimatet och de rätt så obyggda stränderna möjliggör en mångsidig och rik flora och fauna, och i området förekommer många sällsynta och utrotningshotade arter. Många fåglar kommer till Finland just via Pojoviken.
Boende
Pojo kyrkby erbjuder boendealternativ för var och en: det finns stockstugor, egnahemshus, radhus, höghus – alldeles i centrum nära service, på småhusområden, med havsutsikt, på en sjöstrand, med eget lugn i ändan på en skogsväg… Även tomter för dem som vill bygga sitt eget hus.
Service
I Pojo kyrkby finns såväl svensk- som finskspråkigt daghem och svensk- och finskspråkig skola för åk 1–6. Högstadieklasser 7–9 och gymnasier finns i Karis. I byn finns också ett äldreboende (Mariahemmet) och ett servicehus (Sofiahemmet) samt rådgivning, tandläkare och på hälsostationen vissa tjänster med tidsbokning. Pojo bibliotek är öppet på vardagar, och i bibliotekets lokaler ordnas såväl utställningar, invånarmöten som Kulturinstitutets kurser. I biblioteksbyggnaden finns också Pojo ungdomsgård.
I Pojo kyrkby finns därtill S-Market, apotek, pizzeria, thairestaurang, Shell-servicestation och frisersalong samt andra företag inom bl.a. hälsa och välfärd, bilservice och byggande.
Byföreningen
Efter kommunsammanslagningen avtog verksamheten i Pojo kyrkby. Kommungården tömdes, och i och med att arbetsplatserna minskade, minskade också tjänsterna, och invånarna i det tidigare kommuncentrumet upplevde att de lämnades utanför, då resten av Raseborg utvecklades. Pojo kyrkoby byförening grundades år 2012 i syfte att väcka byn till liv och göra den till en framåtblickande och betydelsefull by och ett servicecentrum i Raseborgs stad.
Enligt byföreningens stadgar ska föreningen sträva efter att främja samarbetet mellan invånarna i byn samt invånarnas självständighet och byns livskraft samt bevaka invånarnas allmänna och gemensamma intressen. Därtill strävar byföreningen efter att främja bevarandet av tjänsterna i området, trivseln för fast bosatta och fritidsboende samt hobby- och kulturverksamhet.
Byföreningen har lämnat in många initiativ och fungerat som samarbetspart till staden i många aktuella frågor. Samarbete görs på flera nivåer, och ett av de senaste är skateparken i Pojo som genomfördes som ett samprojekt mellan staden och byföreningen. Byföreningen upprätthåller också Gumnäs festplats, som den hyr av staden, och ansvarar för Pojo torg.
Sevärdheter & evenemang
En av de mest betydande sevärdheterna i Pojo kyrkby är Sankta Maria kyrka. Förutom Kasberget erbjuder också vattentornet en fin utsiktsplats. Därtill är minnesstenen vid Thomasböle papperskvarn ett trevligt utflyktsmål.
Förutom bronsåldersgraven på Kasberget finns ett forntida gravkummel också på Offerberget. Intresserade av ännu äldre historia kan bekanta sig med hällmålningarna vid Fårsjön.
Den som tar sig till Skarpkulla museum kommer däremot lite närmare nutiden. Museets olika utställningar handlar främst om lantbruket och dess utveckling i Pojoområdet. Museet består av sju byggnader med sammanlagt fler än 3 200 föremål.
I Pojo kyrkby ordnas gemensamma evenemang för hela byn. Pojodagen ordnas första lördagen i juni varje år och är ett evenemang för hela familjen med program, uppvisningar och torgförsäljning. I början av december ordnas Pojo julmarknad och sommartid hålls byaloppis på torget en gång i månaden. Förutom de gemensamma evenemangen ordnar föreningar olika evenemang, t.ex. ordnar byföreningen årligen nyårsfest, valborgsfest för barnfamiljer och midsommardans samt olika karaoke- och danskvällar för vuxna vid Gumnäs festplats.
Fritidsaktiviteter
Pojo kyrkby erbjuder möjligheter till och alternativ för aktiviteter och motion utomhus. I Gumnäs finns en markerad friluftsled, en fullång frisbeegolfbana, en av staden underhållen badstrand samt ett mattvättställe. I centrum av kyrkbyn finns en skatepark, ett utegym, en lekpark samt en skridskorink, som sommartid beläggs med konstgräs. En hundpark upprätthålls av lokala krafter.
I närheten finns även två golfbanor: RuukkiGolf samt Nordcenter i Åminnefors. I Åminnefors finns också Påminne skidcentrum (sommartid downhill cykelrutter och en backbilsbana). Idrottsinstitut Kisakeskus erbjuder mångsidiga möjligheter till såväl inomhus- som utomhussporter.
Förutom de kurser som ordnas av Kulturinstitutet, erbjuder ett flertal föreningar hobbymöjligheter i byn, bl.a. Pojo FBK har en aktiv ungdomsavdelning, ungdomar och vuxna kan spela i Pojo blåsorkester eller dansa i Pojo folkdansare, pensionärsföreningar och församlingen ordnar klubbar och dagverksamhet och byföreningen samt stadens ungdomstjänster upprätthåller ungdomsgården. Därtill mycket annat!
Det bästa samt utvecklingsönskemål och atmosfär
Det bästa med Pojo kyrkby är närheten till naturen samt havet, landskapet och historiens vingslag. Tranornas läten i sommarnatten, solnedgången från Kasberget, dimman som stiger på åkrarna om hösten, en skidtur på havsisen.
I Pojo kyrkby bryr sig människor om varandra och man hjälper sina grannar. På byvägen hälsar man på dem man möter, på finska eller svenska – var och en på det språk man kan bäst.
I dag är Pojo kyrkby inte det tidigare kommuncentret som förlorat, utan en by, där invånarna lever vidare.
Pojo kyrkoby byförening på Facebook: https://www.facebook.com/PohjanKirkonkylanKylayhdistysRy
Åminnefors
Åminnefors är en lugn och vacker by, belägen ca 7 km från Karis. Byn erbjuder en naturnära miljö med varierande landskap, dit du kan fly från stadens liv och rörelse.
Byn Åminnefors består av tre små byar: Stålbacka, Brunkom och Lillfors. Du tar dig enkelt till Åminnefors genom att åka tåg till Karis och därifrån vidare med lokala bussförbindelser. Det finns busshållplatser längs Åbovägen vid Lillfors och Stålbacka. Det är också lätt för cyklister att ta sig till Åminnefors längs Banvallen. Cykel-och gångleden sträcker sig från Karis till Fiskars och Åminnefors ligger ungefär halvvägs vid leden.
Historia
Åminnefors har varit en livlig och levande by. Särskilt Stålbacka-området har varit en betydande del av byns historia. Befolkningen bestod huvudsakligen av hyreslägenheter, som ägdes av Fiskars Ab, där brukets arbetare bodde med sina familjer.
År 1946 stod 37 hus färdiga i Stålbacka-området, som fortfarande är en attraktion i sig. Alla hus liknar varandra och skapar en unik och stämningsfull atmosfär i byn. Denna bevarade helhet vittnar om byns rika historia.
Bredvid Stålbacka löper den vackra Svartån, som varit en betydande del av bybornas liv. Förr i tiden användes ån på många sätt. Längs ån fanns en liten strand för byborna och en allmän bastu, som var i flitig användning fram till slutet av 1990-talet. Tvättstugan var också en väsentlig del av byns dagliga liv. Där tvättade de flitiga byborna sin tvätt och upprätthöll gemenskapsandan, eftersom både bastun och tvättstugan sköttes av byborna.
Idag är Åminnefors känt som en fridfull och trivsam by. Byns uppskattning för sin historia återspeglas i bestämmelser som begränsar till exempel renovering av hus för att bevara byns historiska utseende. Den senaste tiden har fler barnfamiljer återvänt till Åminnefors, där de har hittat ett hem och en lugn miljö. Detta visar byns attraktivitet som en lugn by, men det är ändå nära till service. Tvåspråkigheten är en viktig del av Åminnefors och har återspeglats i byn sedan starten.
Boende
I Åminnefors finns mångsidiga boendealternativ. Om du letar efter ett tillfälligt boende eller vill lära känna byn närmare kan du hyra en Airbnb-lägenhet i Stålbacka, som erbjuder besökarna en bekväm vistelse. Nordcenter Golf & Country Club har ett brett utbud av olika boendealternativ. Du kan välja ett hotellrum som passar för korttidsboende, en hyreslägenhet för en längre vistelse eller till och med en egen lägenhet.
Stålbacka är i huvudsak ett område med privata bostäder, där merparten är parhus. I Brunkom och Lillfors hittar du ett mångsidigt utbud av olika typer av bostäder. Du kan välja ett parhus, egnahemshus, radhus eller höghus, beroende på dina egna önskemål och behov.
Tjänster
Närmaste butik och bibliotek finns i Pojo kyrkoby på nära avstånd. Dessutom möjliggör byns läge mellan Pojo och Karis tillgång till mångsidiga tjänster i Karis.
Under vintersäsongen finns ett café i Påminne slalomcenter och vill du ha en restaurangupplevelse bjuder Åminne Gård i Nordcenter på läckra matstunder i vacker miljö under golfsäsongen. Under vintern fungerar Åminne Gård som beställningsrestaurang. Åminne Gård ordnar även olika slags temamiddagar under lågsäsong.
Byaförening
Åminnefors byaförening är en varmhjärtad gemenskap, som arbetar för att stärka bybornas gemenskap. Byaföreningen anordnar till exempel gemensamma evenemang, som byafester och det traditionella första maj-firandet. Dessutom har byaföreningen ordnat en loppmarknad, som även lockat folk utanför byn att bekanta sig med Åminnefors.
Vanligtvis samlas byaföreningen över en kopp kaffe för att utbyta nyheter. Byaföreningens mål är att skapa glädje, samhörighet och god stämning i hela byområdet, och självklart öka byns synlighet.
Sevärdheter
Påminne är Finlands sydligaste skidanläggning, som underhålls av frivilliga krafter. Det erbjuder en fantastisk miljö för skidåkning, men även för terrängcykling och backbilskörning.
Pojoviken ligger nära Åminnefors och erbjuder underbar natur. Intill viken finns Nordcenter Golf & Country Club, där du kan njuta av att spela golf i vacker och varierande natur.
Åminnefors vattenkraftverk grundades år 1912 och är fortfarande i drift. En fisktrappa har byggts i anslutning till kraftverket så att fiskarna kan vandra förbi vattenkraftverket.
Husen i Stålbacka-området är en attraktion i sig, som lyfter fram områdets rika historia. De gamla husen påminner om förr och berättar om byns traditioner.
Brunkom-sjöns vackra omgivning erbjuder goda möjligheter att njuta av naturen och en lugn miljö.
Fritid
Åminnefors har utmärkta möjligheter till friluftsliv. Du kan njuta av promenader eller cykling i det vackra landskapet längs Banvallen. Här finns också en motorbåtsklubb och en fiskeklubb. Fiskeklubben förvaltar vattenområden i Pojoviken och Svartån och säljer fiskerätter till de vattenområden som klubben förvaltar. I tidigare nämnda Påminne-hallen kan du också spela innebandy och badminton. Utöver golf erbjuder Nordcenter Golf & Country Club tennis- och padelmöjligheter.
Bästa bitarna och utvecklingsönskemål
Åminnefors erbjuder sina invånare många unika egenskaper, av vilka byborna anser att många är värdefulla. Lugnet, närheten till naturen och tvåspråkighet är bybornas favoriter. Byn har en gammaldags atmosfär och historien är starkt närvarande. Vackra trädgårdar och hus från olika årtionden berättar bylivets historia.
När det gäller utvecklingsönskemål vill byaföreningen gärna ha flera medlemmar och upplivande av den egna verksamheten. En aktivare verksamhet i byn anses viktig. Det behövs särskilt en idrotts- eller lekplats, eftersom den gamla lekplatsen måste rivas. Det finns också förhoppningar om att den gamla åstranden skulle åtgärdas och lyfta fram ån.
Sammanfattat är Åminnefors en fridfull plats där invånarna värnar om en känsla av gemenskap och historia. Byn är full av möjligheter och för dess utveckling hoppas man involvera nya medlemmar och öka samarbetet, så att byn kan bibehålla sin unika atmosfär och locka nya invånare och besökare.
” Åminnefors är som en ”tyst bullerby”, berättar bybon och byaföreningsaktiva Jaana Pinola och syftar på den varma och lekfulla atmosfären i Astrid Lindgrens böcker.
Åminnefors byaförening, privat facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/732269440125170/
Åminnefors ennen ja nytt, allmän facebookgrupp : https://www.facebook.com/Aminnefors