Tagande av marksubstanser
Om man avser ta marksubstanser, så som grus, sand, mull, lera och berg, annat än till husbehov krävs det alltid tillstånd enligt marktäktslagen.
Ansökan om tillstånd för marktäkt lämnas in till kommunen. Ansökan samt bilagor bör lämnas till Raseborgs miljöenhet.
I Raseborg fungerar miljö- och byggnadsnämnden som tillståndsmyndighet i enlighet med marktäktslagen.
Ansökan om tillstånd
Tillstånd för marktäkt ansöks skriftligen på en särskild ansökningsblankett. Till blanketten bifogas följande utredningar:
- utredning om äganderätten till området
- täktplan, som innehåller
- beskrivning av den nuvarande situationen i täktområdet
- beskrivning av täktmetoderna
- miljökonsekvenser och miljövårdsåtgärder
- landskapsvård och eftervård
- plankartor
- bifogade kartor (utdrag ur fastighetsregistret, utdrag ur planen m.m.)
- utredning om hörande av grannar
- utredning om vägförbindelser och vägrätter
- beskrivning av grundvattenförhållandena
I statsrådets förordning om marktäkt (926/2005) föreskrivs mer detaljerat om de uppgifter som ska ingå i tillståndsansökan och om täktplanens innehåll och struktur.
Ansökningarna med bilagor och anmälan ska sändas till Raseborgs stads miljöenhet.
Mer information finns på miljöförvaltningens gemensamma hemsidor
Marktäkt för husbehov
För tagande av substanser för husbehov behövs inte alltid ett egentligt tillstånd, men det är ändå alltid skäl att vara i kontakt med den kommunala miljövårdsmyndigheten (miljöenheten) gällande t.ex. anmälningsplikten i sådan verksamhet.
Enligt marktäktslagens 4 § 2 moment behövs inte marktäktstillstånd om man på egen mark tar marksubstanser för husbehov. Ändamålet ska hänföra sig till byggande eller underhåll av vägförbindelser. Totalt får högst 500 fast kubikmeter (fast-m³) tas på egen mark; ifall man tänker ta mer än 500 fast-m³ material, krävs att man lämnar in en anmälan till tillsynsmyndigheten.
Också när det är frågan om täkt för husbehov ska verksamheten förläggas och ordnas så att skadorna på naturen och landskapsbilden blir så små som möjligt och verksamheten inte medför sådan fara eller skada för bosättningar eller för miljön som kan undvikas.
I grundvattenområden kan täktverksamhet för husbehov föranleda föroreningsrisk för grundvattnet eller ha konsekvenser som strider mot förbudet att förändra grundvattnet. Därför rekommenderas det att man alltid anmäler till den lokala miljömyndigheten (miljöenheten) då man tänker ta marksubstans för husbehov på grundvattenområden.
Anmälan om täktverksamhet till husbehov.
Kontaktpersoner:
miljöinspektör Cynthia Moed-Ring
miljöinspektör Monica Österblad