Miljötillstånd
Miljötillstånd krävs för sådan verksamhet som medför risk för förorening av miljön. Miljötillstånd ska sökas till exempel för brytning och krossning av berg eller för jordtipp. Närmare information om verksamhet som kräver miljötillstånd hittas i miljöskyddslagen (527/2014) bilaga 1.
Miljötillståndet innehåller bestämmelser, bland annat om omfattningen av verksamheten och om utsläppen och deras minskning. För att tillstånd skall kunna beviljas krävs det att verksamheten inte medför olägenhet för hälsan eller någon annan betydande förorening av miljön eller risk för sådan. Verksamheten får inte placeras i strid med detaljplanen.
Tillståndsmyndigheten
En ansökan om miljötillstånd lämnas in skriftligt till den behöriga myndigheten. Beroende på verksamhetens omfattning beviljas miljötillstånd inom Raseborg antingen av den kommunala miljövårdsmyndigheten, Raseborgs miljö- och byggnadsnämnd, eller av Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV).
Behandling av miljötillstånd
För ärenden som faller inom den kommunala miljövårdsmyndighetens befogenheter ska en skriftlig ansökan med bilagor skickas till Raseborgs stads miljöenhet. Den som fyller i ansökan bör ha tillräckligt med kunskap om den verksamhet som lovet sökes för.
I Statsrådets förordning om miljöskydd (713/2014) finns bestämmelser om innehållet i tillståndsansökan och uppgifter som ska bifogas till ansökan. Innan man lämnar in ansökan om miljötillstånd lönar det sig att diskutera med tillståndsmyndigheten. Miljötillståndsblanketterna och anvisningar för ifyllande finns på den statliga miljöförvaltningens webbplats.
Ansökan om miljötillstånd kungörs på kommunens officiella anslagstavla. På samma sätt kungörs tillståndsmyndighetens beslut. Kungörelsen publiceras vanligen i de lokala tidningarna. Grannar och andra särskilda parter underrättas om att tillståndsansökan är aktuell. Syfte med kungörelserna och informationen är att försäkra sig om att alla parter har möjlighet att framföra sin åsikt om miljötillståndsansökningarna och -besluten.
Blanketter för ansökan om miljötillstånd.
Registreringsförfarande
Verksamhet som orsakar fara för förorening av miljön ska enligt bilaga 2 till miljöskyddslagen anmälas till kommunens miljövårdsmyndighet för registrering i miljöskyddets datasystem. Registreringen gäller största delen av distributionsstationerna för flytande bränslen, asfaltstationerna och energiproducerande anläggningar med en bränsleeffekt som understiger 50 megawatt.
- Statsrådets förordning om miljöskyddskrav för distributionsstationer för flytande bränslen (444/2010)
- Statsrådets förordning om miljöskyddskrav för asfaltstationer (448/2010)
- Statsrådets förordning om miljöskyddskrav för energiproducerande enheter med en bränsleeffekt som understiger 50 megawatt (445/2010)
Ändringen gäller genast för nya energiproducerande enheter, men för befintliga enheter träder ändringen i kraft med längre tidsfrist. Alla asfaltstationer och små energiproducerande enheter ska dock registreras senast före år 2018 och distributionsstatinerna senast före år 2020. Nya enheter ska lämna sin registreringsanmälan till stadens miljöenhet 90 dagar innan verksamheten inleds.
Vid registreringen görs inget administrativt beslut och det är inte möjligt att utfärda bestämmelser vid handläggningen. Vid handläggningen av en registreringsanmälan tar kommunen ut en avgift enligt miljövårdsmyndighetens taxa.
Registrering av verksamhet till registret för miljövårdsinformation
Allmänt anmälningsförfarande
Lagen om ändring av miljöskyddslagen trädde i kraft 1.2.2019. Ändringen medför bland annat ett nytt s.k. allmänt anmälningsförfarande.
Ett allmänt anmälningsförfarande enligt miljöskyddslagen (MSL, 527/2014) är ett förfarande som liknar ett tillståndsförfarande och gäller vissa verksamheter med liten miljöpåverkan. Om verksamhetens anmälningsplikt föreskrivs i 115 a § i miljöskyddslagen och de anmälningspliktiga verksamheterna uppräknas i bilaga 4 till lagen.
Anmälan till behörig myndighet ska göras skriftligen och minst 120 dygn innan verksamheten inleds. Anmälan ska innehålla behövliga uppgifter om verksamheten och dess konsekvenser, om parterna och om andra relevanta omständigheter.
Kontaktperson:
miljöinspektör, enhetschef Maria Eriksson