Utvecklingsprojektet KRAV (2011-2014)
Utvecklingsprojektet KRAV, som förverkligats på Yrkeshögskolan Novia i tätt samarbete med Raseborgs miljöbyrå och byggandstillsynen, har arbetat fram avloppsvattenreningskrav specifika för Raseborg. En miljöbedömning av kommunens mark- och vattenområden gjordes för att identifiera områden som är känsliga för belastning av avloppsvatten. Bedömningen har gjorts utgående från en klassificering där fastighetens geografiska läge och ekologiskt värde av det vattendrag som mottar belastningen har beaktats. Klassificeringen har resulterat i en zonindelning där Raseborgs landområden har indelats i 5 zoner.
- Zonerna är följande:
- 5. Grundvattenområde
- 4. Strandområde I
- 3. Strandområde II
- 2. Landområden I
- 1. Landområde II
Zonerna reflekterar känslighetsgrad med hänsyn till belastning av avloppsvatten, samt annan mänsklig påverkan. Känslighetsgraden ökar med högre numeriskt värde. För respektive zon har sedan reningsnivån och bedömningsgrunderna gällande val av avloppssystem bestämts i enlighet med zonernas miljöförhållanden.
Projektet sammanställde detta och annat material till en karttjänst som underlättar avloppsvattenplanering och tillståndsförfarande, för både fastighetsägare, avloppsplanerare och tjänstemän.
Efter projektet slut togs zonerna och avloppsvattenreningsrekommendationerna i bruk vid tillståndsförfarandet år 2014, bland annat i form av anvisningar för vattentjänster på strandbyggplatser i Raseborg (anvisningen godkänd av Miljö- och byggnadsnämnden 14.5.2014). År 2021 fick Raseborg sina första miljöskyddsföreskrifter, som även omfattar annat än avloppsvattenrening. KRAV-utredningen användes som grund för avloppsvattenreningskraven i miljöskyddsföreskrifterna. Reningskraven i miljöskyddsföreskrifterna är sedan mars 2021 bindande i hela Raseborg.
Minimi reningskrav tillämpas där det inte finns känsliga områden.
Reningskravet innebär att systemet för behandling av avloppsvatten ska klara av att minska mängden organisk materia med minst 80 procent, totalfosfor med minst 70 procent och totalkväve med minst 30 procent (jämfört med den belastning av obehandlat avloppsvatten som anges med hjälp av belastningstalet för glesbebyggelse), före det renade avloppsvattnet får ledas ut i miljön.
Strängare reningskrav tillämpas vid de känsliga områdena, det vill säga längs med kusten, i skärgården, vid sjöstränder samt på grundvattenområden.
Reningskravet innebär att avloppsvattensystemet ska klara att minska mängden organisk materia med minst 90 procent, totalfosfor med minst 85 procent och totalkväve med minst 40 procent, före det renade avloppsvattnet får ledas ut i miljön.
Vilken zon som finns var och vad reningskravet är i den zonen hittar du ur karttjänsten.