Raseborgs stad och Projektet Raseborgs å (Snappertuna inre skärgård) ordnade i september ett seminarium om lösningar för att minska skogsbrukets påverkan på vattenmiljön. I …
Miljö
Projektchef
Sara Vaskio
019-289 2270
sara.vaskio@raseborg.fi
Projektets Facebook-grupp, sök med: ”Projektet Raseborgs å – Raaseporinjoki-hanke”
Programmet för effektiverat vattenskydd – Ympäristöministeriö
I projektet Raseborgs å är målet att betydligt minska näringsbelastningen som kommer med ån till Finska viken. Projektet, som startade 2018, är nu inne på sin fjärde period och har utvidgats till att även omfatta Snappertuna inre skärgård. Projektets målsättning är att genomföra åtgärder på land som förbättrar havskvaliteten. Projektet stöder områdets markägare i att hitta lösningar för vattenhushållning i området. Det stödjer även jordbrukarna genom att främja införandet av nya metoder för att minska näringsbelastningen, samtidigt som det lägger grunden för ett långsiktigt ”vattenvänligt” jordbruk.
Projektet har jobbar med fem arbetspaket:
Grunden för de fem arbetspaketen är åtgärdsplanen, som uppdaterades 2024. Bekanta dig med åtgärdsplanen…
Vattenhushållning: Vi arbetar för en bättre vattenhushållning vid Raseborgs ås huvudfåra i samarbete med Raseborgs ås dikningsbolag. Dikningsbolaget är en sammanslutning av markägare längs ån som ansvarar för grundtorrläggningen. Under åren 2022-2024 har en omfattande naturenlig grundtorrläggning genomförts i Raseborgs å. Arbetet omfattar ett 4,5 km långt tvåstegsdike, två våtmarker samt bottentrösklar och erosionsskydd. Den naturenliga grundtorrläggningens främsta mål är att minska översvämningar på åkermark. Läs mera…
Vattenvårsdkonstruktioner: Vi bygger vattenvårdskonstruktioner för att minska översvämningar och erosion i åfåran. Under projekttiden har vi byggt cirka 20 vattenvårdskonstruktioner inom Raseborgs ås avrinningsområde. Dessa inkluderar 4 våtmarker, sedimenteringsbassänger, rördammar, bottentrösklar och erosionsskydd. Konstruktionerna har byggts i åns sidofåror och deras uppgift är, förutom att samla upp näringsämnen att reglera vattenflödet vid stora nederbördsmängder, vilket minskar översvämningar och erosion. Läs mer..
Vattenvänligt jordbruk: Vi stöder lokala odlare i att ta i bruk moderna metoder för att minska näringsbelastningen från åkrarna. Vi erbjuder rådgivning om odlingsmetoder, gödsling och odlingsplanering för att minska näringsbelastningen till ån. Projektet organiserar ett skolningstillfällen för Nyländska svenska jordbrukare. Temat för år 2023-2025 är precisionsgödsel, där tanken är att sprida gödseln där den behövs. Rådgivningen görs i samarbete med rådgivare från Nylands Svenska Lantbrukssällskap (nsl.fi). Syftet är att skapa en bra grund för vattenvänliga jordbruksmetoder som stärker jordhälsan nu och i framtiden. Läs mer…
Uppföljning: Vi följer upp åtgärdernas effekt både i vattnet och i marken. Vattenprover tas vid åtta provplatser längs ån och i de största sidofårorna, samt vid en provplats i Landbofjärden. Proverna tas årligen. Dessutom finns det två automatiska vattenkvalitetsmätare i ån. Med hjälp av dessa får vi en omfattande bild av åns vattenkvalitet och näringsämnesflöden. Läs mera…
Jordförbättringsmedel: Vi har tidigare stött lokala odlare i att ta i bruk nya metoder tex. behandling av åkrar med jordförbättringsmedel, såsom gips, strukturkalk och träfiber och spridit dessa på projektområdet. Dessa ämnen har en förmåga att förbättra odlingsmarkens partikelstruktur samt minska erosion och urlakning av fosfor till vattendrag. Läs mera…
Projektet samarbetar med västnyländska vattenvårdsprojekten. Samarbetsgruppen har arrangerat gemensamma evenemang. Samarbete har gjorts med t.ex. Västra Nyland vatten och miljö r.f.s, WWF och Finlands miljöcentral SYKE. Inom vattenvänliga jordbruksfrågor samarbetar Projektet med SLC Nyland, Baltic Sea Action Groups -Carbon Action Svenskfinland, Ålands Vatten, Novia och NSL.
Projektet startade 1.7.2018 och är nu inne på den fjärde projektperioden. Finansieringen sträcker sig fram till den 30.06.2025. Projektet leds av Raseborgs miljöenhet. Projektet är en del av miljöministeriets program för effektiverat vattenskydd. Nylands NTM-central finansierar projektet under perioden 29.11.2022 – 30.06.2025, med 198 600 euro. Programmets viktigaste mål är att uppnå god vattenstatus.
Projektets styrgrupp består av representanter från lokala organisationer och myndigheter: Johan Sundberg, ordförande, NTM-centralen i Nyland; Sara Vaskio, sekreterare, projektchef för Projektet Raseborgs å; Pasi Lempinen, NTM-centralen i Nyland; Harri Aulaskari, NTM-centralen i Nyland; Tony Rehnström, Snappertuna hembygdsförening; Torbjörn Nyberg, Raseborgsåns dikningsbolag; Maria Munck-Pihlgren, SLC Nyland; Stefan Holmberg, SLC Raseborgs lokalavdelning; Hans-Erik Nyman, Forststyrelsen; Denise Ramstedt, Västra Nylands landsbygdsförvaltning, Maria Eriksson, Raseborgs miljöenhet och Jonna Sahala, Raseborgs miljö- och byggnadsnämnd.
Kontaktuppgifter:
Projektchef Sara Vaskio, 019-289 2270, sara.vaskio@raseborg.fi
10.10.2024
Raseborgs stad och Projektet Raseborgs å (Snappertuna inre skärgård) ordnade i september ett seminarium om lösningar för att minska skogsbrukets påverkan på vattenmiljön. I …
Miljö
16.06.2023
Projektet Raseborgs å som startade 2018 har beviljats fortsatt finansiering för två år framåt, tack vare ett bidrag på 198 600 euro av NTM-centralen i Nyland. Det betyder att …
Raseborgs å
30.09.2022
Odlarträffen bjöd på information om precisionsgödsling, markskanning och tvåstegsdiken samt om regionens aktuella vattenskyddsprojekt. Träffens teman lockade över 30 deltagare…
Miljö
18.07.2022
Rensningen av Raseborgs ås huvudfåra för att förbättra torrläggningen har varit aktuellt redan länge. Efter lång utredning och planering är arbetet redo att börja i juli 2022…
Miljö
01.12.2021
Projektperioden börjar lida mot sitt slut, men Raseborgs å garanteras en fortsättning för åren 2022–2023 tack vare ett bidrag på 244 000 euro av NTM-centralen i Nyland. Det …
Raseborgs å
Projektchef
Sara Vaskio
019-289 2270
sara.vaskio@raseborg.fi
Projektets Facebook-grupp, sök med: ”Projektet Raseborgs å – Raaseporinjoki-hanke”
Programmet för effektiverat vattenskydd – Ympäristöministeriö