Hoppa till sidans innehåll

Medborgarbudgetens idéinsamling igång 3.4—23.4.

Publicerad : 03/04/2025

Delaktighet Delta och påverka

Medborgarbudgeten 2025–2026 i Raseborg inleds den 3 april med idéinsamling​ 

I processen för stadens medborgarbudget får Raseborgs invånare möjlighet att komma med idéer och besluta hur ett anslag på 100 000 euro ska användas. I den kommande idéinsamlingen söker vi idéer som främjar gemenskap och välbefinnande. Idéer kan lämnas på stadens webbplats på raseborg.fi/medborgarbudget. Idéinsamlingen pågår till den 23 april 2025 kl. 23:59. 

Bakgrund till medborgarbudgeten 

Medborgarbudget eller deltagande budgetering är en metod där invånarna får påverka användningen av offentliga medel. För första gången användes denna metod i staden Porto Alegre i Brasilien år 1989, och sedan dess har metoden spridit sig över hela världen. I Raseborg har medborgarbudget varit i bruk sedan år 2022. Under tidigare år har budgeten använts till exempel för att skapa en äventyrspark i Pumpviken i Karis (2022) och ett naturåterställningsprojekt, Vildare Raseborg (2023). Förra året vann Barnens trafikpark omröstningen och dess förverkligande sker 2025–2026. Processen förnyas nu inför denna omgång. 

– Framöver kommer medborgarbudgeten att vara en tvåårig process. Under budgetperioden 2025–2026 samlar vi in och bearbetar idéer, invånarna röstar på de förslag som går vidare till röstningsfasen och sedan förverkligar vi de vinnande förslagen. Den totala summan kan nu fördelas på flera förslag jämfört med tidigare år då endast ett förslag har vunnit. På så sätt säkerställer vi att flera idéer genomförs och att deltagande budgetering gynnar ännu fler invånare, säger kommunikations- och delaktighetskoordinatorn Barbro Österman

Hur deltar man? 

Du kan delta genom att ge in ditt förslag i vårt idéinsamlingssystem som du hittar på våra sidor. Länken finns på www.raseborg.fi/medborgarbudget.

Vem som helst kan ge förslag: privatpersoner, föreningar samt fritt sammansatta grupper kring något tema, såsom klubbar, skolklasser eller hobbygrupper. Idéer kan också framföras av fritidsboende eller övriga, som inte är invånare i Raseborg. 

-Det viktigaste är viljan att främja vår stads välbefinnande och gemenskap. Vi hoppas att informationen om idéinsamlingen sprids och når så många människor som möjligt. Alla får gärna tipsa sina bekanta om denna möjlighet att påverka, säger Österman. 

I år får elever i årskurs 9 och gymnasiet möjlighet att komma med sina förslag i form av workshops i skolorna. 

-Elevernas deltagande och samhällspåverkan är mål i vår läroplan som vi genom projektet får möjlighet att förverkliga i ett naturligt sammanhang. Genom medborgarbudgeten får de konkret påverka framtiden på ett lättförståeligt sätt, säger utbildningschef Jari Salminen. Förväntningarna är höga, eftersom banbrytande idéer tidigare har kommit just från ungdomar, fortsätter Salminen. 

Delta och påverka! 

Genom medborgarbudgeten kan olika slags idéer förverkligas. Det kan till exempel gälla evenemang (musikframträdanden, kultur- och sportevenemang, gemensamma utflykter), kampanjer, mindre projekt eller inköp som ökar trivseln för invånarna. Idén kan vara liten eller stor och samma aktör/person kan framföra flera idéer. 

Efter idéinsamlingen går en arbetsgrupp bestående av stadens tjänstemän igenom förslagen och kontrollerar vilka förslag som uppfyller kriterierna och är genomförbara. I oktober får invånarna rösta på sina favoriter bland de förslag som gått vidare till omröstningsfasen. Förslagen som förverkligas väljs enligt antalet röster, så att den totala summan på 100 000 euro fylls så mycket som möjligt, men inte överskrids. 

Medborgarbudgeten är indelad i följande faser

Välkommen att delta och påverka för att göra vår stad till en ännu bättre plats! 

 Vill du fråga oss något om medborgarbudgeten? Du kan nå oss via e-post: medborgarbudget@raseborg.fi.