Allmänna bedömningsprinciper
Alla obligatoriska och fördjupade kurser/studieavsnitt bedöms med vitsord enligt skalan 4-10, om inte annat anges i kursbeskrivningen. De tillämpade kurserna bedöms i regel med en prestationsanteckning (A = avlagd eller U = underkänd). Bedömningen skall vara mångsidig och basera sig på både skriftliga och muntliga prestationer under studiernas gång.
Om du avlägger en kurs/ett studieavsnitt genom att delta i undervisningen bedöms den efter det att kursen/studieavsnittet avslutats. Bedömningen baserar sig på ett eventuellt skriftligt prov, som hålls under utvärderingsveckan, på fortlöpande observationer av dina framsteg i studierna och på en bedömning av dina kunskaper och färdigheter.
Om du genomför en kurs/ett studieavsnitt på egen hand bedöms den när den är genomförd, dock senast inom det löpande läsår då tentamensanmälan gjorts. En kurs/ett studieavsnitt som genomförs på egen hand bör avläggas med godkänt vitsord för att kursen/studieavsnittet ska kunna räknas med i studieprestationerna.
Vid bedömning av en studerande med läs- och skrivsvårigheter eller något annat handikapp beaktar lärare i mån av möjlighet den studerandes svårigheter.
Rätt att höja underkänt kursvitsord
Du har rätt att försöka höja ett underkänt kursvitsord genom att
- gå om kursen
- delta i en tentamensdag
Du har rätt att två skilda gånger försöka höja ett underkänt vitsord. Lyckas du inte med det måste du gå om kursen/studieavsnittet! Du får givetvis också gå om en underkänd kurs/studieavsnitt utan att ha försökt få den godkänd genom deltagande i tentamensdagen. En kurs/ett studieavsnitt som avläggs genom självstudier (”tenteras”) och som bedöms med vitsordet fyra (4) kan inte höjas på tentamensdagen. Kursen/Studieavsnittet räknas inte med bland prestationerna om det blir underkänt.
Rätt att höja godkänt kursvitsord
Om du är missnöjd med ditt vitsord har du rätt att försöka höja vitsordet i en godkänd kurs/studieavsnitt genom att gå om kursen/studieavsnittet då den finns på skolans undervisningsprogram. Du kan dock nekas rätt att göra det om rektor och ämneslärare bedömer att undervisningsgruppen ifråga skulle bli för stor.
Du kan försöka höja vitsordet genom att delta i tentamensdagarna som ordnas sex gånger under läsåret . Denna rätt har du endast en gång. Det bättre vitsordet gäller.
Du har också rätt att försöka höja tenterad godkänd kurs/studieavsnitt.
Obedömd kurs
Om du av giltig orsak varit frånvarande från provtillfället eller likaså av giltig orsak inte kunnat slutföra alla prestationer inom utsatt tid kan du lämnas obedömd tills du deltagit i tentamensdagen eller slutfört den saknade prestationen. På periodbetyget anges detta med ett D (deltagit). Du bör bli klar med kursen/studieavsnittet senast vid följande tentamensdag– vid läsårets slut senast i junimånads tentamensdag. I annat fall får kursen/studieavsnittet anteckningen K som betyder avbruten kurs/avbrutet studieavsnitt eller bedöms med ett vitsord som baserar sig på uppvisade prestationer under kursens/studieavsnittets gång.
Ny bedömning och rättelse av bedömning
Du har rätt att inom två månader efter det att du fått del av bedömningen (erhållit periodbetyg eller slutbetyg) be att ett beslut som gäller studieframstegen eller slutbedömningen omprövas. Begäran ska göras skriftligt och riktas till rektor. Om en ny bedömning beslutar rektor och den studerandes lärare tillsammans.
Om du är missnöjd med utslaget av den nya bedömningen kan du begära rättelse i bedömningen hos länsstyrelsen. Vänd dig till rektor eller studiehandledaren för närmare information.