Siirry pääsisältöön

Lukuvuositiedote

Lukuvuoden 2024-2025 työajat kouluissa

Kevätlukukausi 2025:
07.01.2025–31.5.2025 (96 työpäivää)
Talviloma: 17.02.2025–21.02.2025
Pääsiäinen: 18.04.2025–21.04.2025
Helatorstai: 29.05.2025

Syyslukukausi 2024:
13.08.2024–20.12.2024 (91 työpäivää)
Syysloma: 17.10.2024–18.10.2024
Joululoma: 21.12.2024–06.01.2025


Aamu- ja iltapäiväkerho

Seurakunnat Karjaalla tarjoavat iltapäiväkerhoa yhteistyössä Raaseporin kaupungin kanssa Pikku pappilassa.
Lisätietoja: Jessica Sandberg 044 300 3676

iltapäivätoiminnan yhteystiedot

Aamupuuro

Tarjoilemme maksutonta aamupuuroa arkisin koulun ruokalassa klo 8.30–8.50.

Arvoperustamme

Kaikki oppilaamme ovat ainutlaatuisia ja heillä on oikeus hyvään opetukseen. Perusopetuksen arvoperusta rakentuu ihmisyyden, tasa-arvon, demokratian, kestävän elämäntavan ja sivistyksen periaatteille. Kulttuurinen moninaisuus on rikkaus.

Huoltajien osallistuminen

Vanhempainillat järjestetään luokittain yleensä syksyllä. Kiilan koulu ja koti ry. toimii ja on hyvä osallistumiskanava. Vanhempainyhdistyksen valitsema jäsen toimii myös yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän jäsenenä tarvittaessa. Vanhempien osallistumista toivotaan myös opetustyöhön liittyvään keskusteluun.

Illanvietot

Koululla järjestetään joitakin diskoja ja illanviettoja vuosittain luokkien, vanhempainyhdistyksen tai kerhojen toimesta. Tapahtumissa on asianmukainen valvonta. Joulu- ja kevätjuhlat voivat olla ilta-aikaan.

Järjestyssäännöt

Näitä järjestyssääntöjä käytetään Raaseporin peruskouluissa tarkoituksena edistää kouluyhteisön sisäistä järjestystä, turvallisuutta ja viihtyvyyttä sekä rauhallisen oppimisympäristön ylläpitämistä. Järjestyssääntöjä noudatetaan kouluaikana ja toiminnassa, joka järjestetään koulussa. Säännöt pohjautuvat Perusopetuslakiin. Muilta osin noudatetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Rikkomuksista opettaja tai rehtori voi soveltaa lain määrittelemiä kurinpitotoimia.

Kerhot

Koululla järjestetään erilaisia maksuttomia kerhoja iltapäivisin. Kiilan koulussa kerhot järjestetään Suomen harrastamisen mallin mukaan.

Jalkapalloa ja liikuntaleikkejä 1–2 lk.Maanantaisin 13.15–14.15, koulun liikuntasalissa
PLAY! – kerho 1–2 lk.Keskiviikkoisin 8.00–8.55, koulun liikuntasalissa
Parkour 3–4 lk.Maanantaisin 14.30–15.30, koulun liikuntasalissa
PLAY! -kerho 3–4 lk.  Tiistaisin 14.15–15.15, koulun liikuntasalissa
Kokkikerho 4–6 lk.   Torstaisin 15.00–17.00 parilliset viikot, Karjaan yhteiskoulun kotitalousluokassa
Kuvataidekaverit 5–6 lk.Keskiviikkoisin 15.00–16.00, koulun kuvisluokassa
KOULUN OMA:
Liikuntakerho 5–6 lk.
Torstaisin 15.00–16.00 koulun liikuntasalissa

Kielivalikoima

Oppilailla alkaa A1-ruotsin opiskelu ensimmäisellä luokalla. Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi 3. luokalta alkaen voi valita englannin kielen, jos tätä ei valitse alkaa kuudennella luokalla B1-englanti pakollisena.

Kiilan Koulu ja Koti ry.

Kiilan Koulu ja Koti -yhdistyksen tarkoituksena on edistää kodin ja koulun välistä yhteistoimintaa. Tavoitteena on tukea sekä kotien välistä vuorovaikutusta että vanhempien ja koulun yhteisiä pyrkimyksiä lasten turvallisen ja mielekkään kasvuympäristön vaalimiseksi. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja avustaa koululla pidettävien kerhojen toimintaa. Yhdistys pitää sääntömääräisen vuosikokouksen syksyllä koulun alettua. Kokouksesta tiedotetaan lasten mukana koteihin lähetettävällä tiedotteella, Wilmassa, kotisivulla ja facebookissa. Kannatusjäsenmaksu on 10 €. Maksun voi maksaa yhdistyksen tilille Osuuspankki Raasepori: FI50 5549 0420 0447 00.

Kouluruokailu

Ruokailu tapahtuu 10.30–12.15 välisenä aikana. Ruoka valmistetaan keskuskeittiössä. Ruokalistoja voi seurata Etelä-Uusimaa -lehdestä tai koulumme kotisivun linkistä täältä. Mahdolliset ruoka-aineallergiat tulee ottaa esille terveydenhoitajan kouluuntulotarkastuksessa.

Koulukuljetukset

Järjestettyyn koulukuljetukseen ovat oikeutettuja 1.–2.-luokkien oppilaat, joiden koulumatka ylittää kolme kilometriä. Luokilla 3.–6. raja on 5 km. Erityisopetuksessa olevat lapset saattavat saada oikeuden järjestettyyn kuljetukseen muullakin perusteella. Koulukuljetusten järjestämisestä vastaa koulutoimisto puh. 019 289 2143/Katja Roni.
KOULUKULJETUSTA ON ANOTTAVA JOKA VUOSI.

Kolmiportainen tuki

Yleisen ja tehostetun tuen antamisesta huolehtivat pääsääntöisesti luokanopettajat. Laaja-alaisen erityisopettajan resurssi painottuu alimmille luokille, yleiseen ja tehostettuun tukeen. Laaja-alainen erityisopettaja toimii yhteyshenkilönä koulutulokkaiden nivelvaiheessa. Laaja-alainen erityisopettaja ja erityisluokanopettajat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä oppilaan tukea.

Erityisluokanopettajat vastaavat pääsääntöisesti erityisestä tuesta. Koulussamme on kolme erityisluokanopettajaa, jotka räätälöivät erityistä tukea saavien oppilaiden opetuksen vuosittain tuen tarpeen mukaan.

Liikennekulttuuri

Liikuntatunnit

Liikuntatunneilla ulkoillaan monipuolisesti aina sään salliessa. Jalkapallon, suunnistuksen ja kävelylenkkien lisäksi mm. yleisurheilua ja luistelua harrastetaan Sisu-Areenalla ja jäähallilla, jonne matkaa on toista kilometriä. Matkat taitetaan kävellen.

Liikuntatunteja varten oppilailla on oltava sekä ulko- että sisäliikuntaan tarkoitetut vaatteet.
Ulkoliikuntatunneilla on oltava liikuntaan tarkoitetut jalkineet sekä sään mukainen varustus. Sisäliikuntavarustukseen kuuluu kevyt liikuntaan tarkoitettu asu.

Uinninopetuksesta vastaa liikuntatoimi yhdessä opettajien kanssa. Siirtymiset uimahalliin järjestetään linja-autolla.

Koulunkäyntiin liittyviä lomakkeita

Perusopetukseen liittyvät Raaseporin kaupungin lomakkeet löydät täältä.
Mm. oppilasilmoituslomake, hakemus vieraaseen koulupiiriin, koulukuljetushakemus, iltapäivätoiminnan hakemus, omaan äidinkieleen ilmoittautuminen.

Lomakkeet tulostetaan ja lähetetään postitse tai sähköpostin liitteenä sivistyskansliaan.
Postiosoite: PL 58, 10611 Raasepori
sivistys@raasepori.fi

Lisätietoja antaa sivistystoimen koulusihteeri Katja Roni (suomenkieliset koulut) puh. 019 289 2143.

Oppilasarviointi

Oppilashuolto

Yhteisöllinen oppilashuolto on ehkäisevää ja kuuluu kaikille koulun työntekijöille.
Yhteisöllistä oppilashuoltoa suunnitellaan ja toteutetaan moniammatillisessa ryhmässä. Asioita käsitellään ryhmässä yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla. Yhteisöllisen oppilashuollon tavoitteena on lisätä oppilaiden hyvinvointia. Oppilashuoltoryhmä ohjaa, suunnittelee, kehittää, toteuttaa ja arvioi tavoitteiden toteutumista koulussa.

Koulun oppilashuoltoryhmän jäsenet: rehtori, terveydenhoitaja, koulukuraattori, psykologi, huoltajien edustaja, opettajajäsen ja oppilasjäsen (tapauskohtaisesti)

KoulukuraattoriMaisa Hakanen044 744 6657 
PsykologiSari Sevon044 744 67 98
KouluterveydenhoitajaPirkko Lempinen044 7602493

Poissaolot

Sairauspoissaolosta tulee ilmoittaa kouluun ennen koulupäivän alkua. Ilmoituksen voi tehdä Wilmaan tai tekstiviestillä opettajan kännykkään.

Oppilailla on perustuslaissa turvattu yhdenvertainen oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuslain perusteella esi- ja perusopetuksessa sekä muussa perusopetuslain mukaisessa opetuksessa oppilaan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta (perusopetuslaki 25–26 a §, 35 §). 

Poissaolojen seuranta

Kuvituskuva

POISSAOLOIHIN PUUTTUMINEN

https://www.koulukunnossa.fi/wp-content/uploads/2023/08/Koulukunnossa_huoltajien_esite_082023.pdf

KOULUPOISSAOLOT – Huoltaja! TUNNISTA ENSIMERKIT, PUUTU VARHAIN

Yhteistyö kodin ja koulun välillä on avainasemassa lapsen koulunkäynnin tukemisessa, poissaolojen ehkäisemisessä ja mahdollisiin poissaoloihin puuttumisessa. Kouluun kiinnittymisen tukeminen on perusta poissaolojen ehkäisemiseen. Koulun näkökulmasta se sisältää oppilaan tunnekokemuksien huomioimisen, oppimisen tuen, sosiaaliset suhteet ja oppilaan mahdollisuudet vaikuttaa omaan arkeensa. Myönteinen puhe koulusta on vanhempien paras tapa tukea lasta, siitäkin huolimatta että vanhemmalla itsellään on huonoja kokemuksia tai muistoja koulunkäynnistä.

Varhainen puuttuminen poissaoloihin on välittämistä. Poissaoloista tulee puhua matalalla kynnyksellä. Tarkoituksena on selvittää, miten lapsi tai nuori voi ja tarvitseeko hän mahdollisesti tukea. Poissaolojen syyt ovat usein moninaiset ja niiden selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta lasta tai nuorta voidaan tukea hänen tarvitsemallaan tavalla. Poissaolojen kertyessä tarvitaan useimmiten monen toimijan yhteistyössä tarjoamaa vahvempaa tukea. Koulupoissaoloihin puuttumisen mallin näet kokonaisuudessan www.koulukunnossa.fi
Koulupoissaoloihin puuttuminen on lakisääteistä!

VARHAISIA VAROITUSMERKKEJÄ
Jos huomaat lapsella tai nuorella varhaisia varoitusmerkkejä ole heti yhteydessä kouluun. Niitä voivat olla esimerkiksi:

Poissaolot muodostavat riskitekijän sille, että myöhempi koulutus keskeytyy. POISSAOLOT LISÄÄNTYVÄT USEIN PIKKUHILJAA.

SYITÄ POISSAOLOILLE ON MONENLAISIA, jokainen poissaolo on riski lapsen koulunkäynnille
Syitä poissaoloille voivat olla esimerkiksi:

MITÄ HUOLTAJA VOI TEHDÄ?

• Puhu myönteiseen sävyyn koulusta ja opiskelusta.
• Iloitse ja pidä tärkeänä koulunkäyntiä.
• Ole ystävällinen, mutta päättäväinen. Rohkaise lasta koulunkäyntiin ja läsnäoloon.
• Pidä mielessä, että mahdollisten pelkoa aiheuttavien asioiden välttely saattaa lisätä lapsen ahdistusta ja pelkoa. Huoltaja voi omalla toiminnallaan vahvistaa lapsen uskoa itseensä ja siihen, että hän pystyy kohtaamaan hankalia tunteita.
• Älä kuittaa luvalliseksi sellaista poissaoloa, jonka syystä et ole varma.
• Luo luottamusta siihen, että ongelmat ovat ratkottavissa.
• Vaikka aamulla olisi vaikeaa, kouluun tullaan myöhässä tai sovitusti jollekin tietylle oppitunnille.
• Kun lapsesi on pois koulusta (esim. sairaus) tue kouluun paluuta.
• Ylläpidä säännöllisiä arkirutiineja. Auta lastasi saamaan riittävästi yöunta, se voi tarkoittaa esim. puhelimen käytön rajoittamista.
• Vaikka lapsi tai nuori ei menisikään kouluun, pidä silti kiinni arkirytmistä ja rutiineista: herätys aamulla, ruokailuajat, koulutehtävien ja läksyjen teko päivän aikana.
• Tue lasta koulunkäynnissä esim. läksyt ja kokeet.
• Tunnista kotiin jäämistä edesauttavia palkintoja ja pyri vähentämään niitä. Saako lapsi tai nuori nukkua pidempään tai pelata? Saako hän vanhemman täyden huomion?
• Ole johdonmukainen ja systemaattinen, jos palkitset.
• Ota asia mahdollisimman ajoissa puheeksi koulun henkilökunnan kanssa. Pyydä apua ajoissa! Älä luovuta! 

Puhelin

Oppilaan matkapuhelin tulee pitää äänettömänä repussa, luokassa tai kaapissa eikä sen käyttö saa häiritä koulutyötä. Kuvaaminen ja pelaaminen ilman lupaa on kielletty. Matkapuhelin on oppilaan omalla vastuulla.

Pukeutuminen

Koulun toiminnan kannalta on tärkeää, että oppilaalla on oikea vaatetus tilanteen mukaan: liikuntavarusteet aina liikuntatunneilla, sadepäivinä sadevarusteet, viileällä käsineet, pipo jne. Lasten turvallisuuden takia kaikissa kouluaikana polkupyörin tapahtuvissa siirtymisissä pyöräilykypärä on pakollinen. Kaikki vaatteet ja kengät on nimikoitava kotona.

Sivistyskanslia

Koulusihteeri Katja Roni, 019 2892143, vastaa koulukuljetuksiin liittyvistä asioista.
Suomenkielinen opetuspäällikkö Jari Salminen, 019 2892148.

Tapahtumat ja teemaviikot

Kouluvuoden aikana järjestetään urheilu- ja liikuntapäiviä sekä erilaisia, vuosittain vaihtuvia, muita koulutyöhön liittyviä tapahtumia. Opettajat ja rehtori informoivat tarkemmin lukuvuoden aikana oppilaita ja huoltajia retkistä sekä yhteisistä tapahtumista Wilman kautta sekä koulun kotisivuilla. Tapahtumiin lähdetään pääsääntöisesti yhdessä koululta.

Tapaturmat

Koulussa ja koulumatkoilla sattuneiden tapaturmien hoito on oppilaille maksuton. Tapaturman sattuessa oppilaan huoltajille ilmoitetaan välittömästi ja oppilas saatetaan tarvittaessa taksikyydillä terveyskeskukseen. Kaikki oppilaat ovat vakuutettuja tapaturman varalta. Tahallisessa ohjeiden laiminlyömisestä johtuneessa tapaturmassa, korvausvelvollinen on tapaturman aiheuttaja.

Tiedottaminen

Wilma on koulun virallinen tiedoituskanava huoltajille. Viestien lisäksi wilmasta löytyy tiedotteita koulunkäyntiä koskien. Myös sivistyskanslia tiedottaa wilman kautta huoltajille.
Koululla on kotisivujen lisäksi myös Facebook-sivu ja instagram, josta löytyy esim. kuvia retkistä tai muista koulun tapahtumista.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Kiilan koulussa oppilailla on käytössään henkilökohtainen ipad, jota käytetään eri oppiaineissa kaikilla luokka-asteilla ja kaikissa opetusryhmissä. iPad ja koulun verkko ovat opiskelukäyttöä varten. Opettajat ohjaavat ipadin käyttöä oppitunneilla ja opiskelussa. Koulutuksen järjestäjä lainaa jokaiselle peruskoulun oppilaalle ipadin. Lainaamisen tarkoituksena on, että oppilaalla on mahdollisuus oppia sähköisiä työtapoja ja oppimismenetelmiä. Oppilaan saama ipad voi olla joko uusi tai käytetty.

Koulutuksen järjestäjä luo oppilaalle GAFE (Google Apps For Education) tunnuksen, jonka loppuosa on aina @koulu.raasepori.fi. Oppilaat voivat käyttää tunnusta koko peruskoulun ajan ja kerätä Driveen omaa sähköistä portfoliotaan. GAFE-tunnuksen avulla voimme käyttää myös etätyökaluja, GoogleMeet tai GoogleClassroom-sovelluksia.

Toiminta-ajatus

Tukiopetus

Tukiopetusta annetaan aina tarvittaessa.

Välituntivalvonta

Opettajat ja koulunkäynninohjaajat vastaavat välituntivalvonnasta.

Wilma

Wilma kanava kodin ja koulun välillä. https://raseborg.inschool.fi/

Wilmassa huoltajat seuraavat ja selvittävät opiskelijan poissaoloja, viestivät opettajien kanssa ja lukevat koulun tiedotteita. Opettajat syöttävät Wilman kautta arvioinnit ja poissaolot sekä merkitsevät oppilaiden tuntimerkintöjä. Opiskelijat voivat seurata suorituksiaan, lukea tiedotteita ja viestiä opettajien kanssa. Wilmaa käyttävät myös oppilaitoksen henkilökunta, johto sekä työpaikkaohjaajat.

Wilma-tunnukset ja ohjeita voi kysyä koulun kanslistilta Vilja Huttuselta p. 019 289 3602 / vilja.huttunen(a)raseborg.fi

Päivitetty 28.03.25