Siirry pääsisältöön

Nuorisoavustukset

Raaseporissa on runsaasti yhdistyksiä ja kansalaistoimintaa. Kaupunki haluaa tukea kolmatta sektoria ja yksittäisiä toimijoita. Aktiivisten asukkaiden panostukset edistävät hyvinvointia, lisäävät yhteenkuuluvuutta ja turvallisuutta kaupungissa sekä luovat mielekästä vapaa-aikaa. Toimintaedellytysten luominen erilaisilla tuilla ja avustuksilla sekä tilojen tarjoaminen tuettuun vuokrahintaan on tärkeä osa kaupungin tehtävää.

Nuorisoavustus suunnataan lasten ja nuorten toimintaan. Nuorisolain mukaan avustuksen kohderyhmänä ovat lapset ja alle 29-vuotiaat nuoret. On tärkeää, että hakemuksesta käy selvästi ilmi, miten toiminta tavoittaa kaupungin lapset ja nuoret.

Raaseporin kaupunki jakaa avustuksia yhdistyksille, järjestöille ja yhteisöille, 

Yksiköt ovat laatineet avustuksille erityiset jakoperusteet omalla toimialueellaan. Nuorisoavustukset myöntää kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Nuorisoavustusta koskevat yleiset säännöt

Avustustoiminnan tarkoituksena on tukea ja kehittää lasten ja nuorten toimintaa Raaseporissa.

Tämä tapahtuu myöntämällä toiminta-avustusta yhdistysten vuotuiselle työlle sekä hankeavustusta kertaluonteisiin hankkeisiin. Raaseporissa rekisteröidyt yhdistykset tai yhteisöt voivat hakea avustusta. Myös muille Raaseporissa toimiville yhdistyksille voidaan poikkeustapauksissa myöntää avustusta.

Raaseporissa asuvat yksityishenkilöt tai työryhmät voivat hakea kertaluonteista nuorisoavustusta. Nuorisoavustuksia myönnetään kohderyhmälle suunnattuun lapsi- ja nuorisotoimintaan, tapahtumiin, tilaisuuksiin tai kursseihin ja leireihin.

Vastuullisen hakijan, joka takaa, että toiminta ei ole pahennusta herättävä tai loukkaava, on oltava 18 vuotta täyttänyt. Raaseporilaisten on jollakin tavalla hyödyttävä avustusta saavasta toiminnasta.

Avustustyypit:

1. Yleiset toiminta-avustukset

Vuosittaiseen hakemukseen perustuva säännöllinen toiminta. Korotetut mittaluvut, jotka antavat 10 euroa/henkilö: alle 29-vuotiaiden jäsenten tai osanottajien lukumäärä (esim. 35 alle 29-vuotiasta jäsentä = 350 euron toiminta-avustus)

2. Hankeavustukset

Erityisjärjestelyihin ja kertaluonteisiin hankkeisiin.

Työryhmille myönnetään hankeavustuksia kertaluonteisiin hankkeisiin, ei vuosittaiseen toimintaan. Myös yhdistykset ja yhteisöt voivat hakea hankeavustusta kertaluonteisille hankkeille, jotka eivät kuulu niiden normaaliin toimintaan (esim. juhlavuonna järjestettävä suurempi tapahtuma).

Hakumenettely

Toiminta-avustusta ja hankeavustusta on haettava kullekin kalenterivuodelle helmikuun loppuun mennessä. Avustuksista ja tuista ilmoitetaan kaupungin ilmoitusvälineissä ja kaupungin kotisivuilla. Hakumenettely tapahtuu sähköisesti. Hakemusasiakirjat ja ohjeet löytyvät kaupungin kotisivuilta. Hakemukseen on liitettävä kaikki tarvittavat liitteet.

Nuorisoavustushakemuksen liitteet

Yhdistyksen tai yhtymän hakemukseen tulee liittää seuraavat liitteet käsittelyä varten:

Aikataulu

Sekä toiminta- että hankeavustusten hakuaika on vuosittain helmikuussa. Myönnetyn avustuksen käyttöaika on kuluvan vuoden tammikuusta seuraavan vuoden huhtikuuhun. Hanke voidaan siis toteuttaa aikaisemmin samana vuonna kuin päätös avustuksesta tehdään. Se tehdään silloin omalla vastuulla eikä takuita avustuksen myöntämiselle ole. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää nuorisoavustuksien jakamisesta saatujen, täydellisten hakemusten perusteella.

Avustusta harkittaessa otetaan huomioon seuraavat seikat:

Päätöksestä ilmoittaminen

Kun päätös on tehty ja kun pöytäkirja on tarkastettu, päätöksestä ilmoitetaan niille, jotka ovat hakeneet avustusta. Liitteenä on valitusosoitus.

Maksaminen ja selvitys

Avustukset maksetaan pankkitilille sen jälkeen, kun päätös avustuksen myöntämisestä on saanut lain voiman. Avustukset maksetaan viimeistään joulukuussa sinä kalenterivuonna, jona päätös on tehty.

Hankeavustusten käytöstä tulee raportoida hankkeen jälkeen. Selvityksestä on käytävä ilmi, kuinka monta henkilöä yhdistyksen avustusta saanut hanke tavoitti. Avustusta saaneiden yhdistysten tulee mainita Raaseporin kaupunki avustuksen antajana avustuksen kohteeseen liittyvässä tiedottamisessa.

Raaseporin kaupungin ja/tai logon tulee näkyä myös julkaisuissa, ohjelmalehtisissä ym. Kaupungilta yleisötapahtumiin avustusta saaneiden järjestäjien tulee julkaista tapahtumansa kaupungin tapahtumakalenterissa.

Päivitetty: 02.04.25