På biblioteken ordnas program för grupper och vi hjälper gärna till att hitta lämpliga böcker för olika ändamål. Du kan få ett lånekort till din grupp för att låna material till klassen eller daghemmet, men det som eleverna tar hem bör de låna på eget kort.
Barnbibliotekarierna kan också besöka föräldramöten eller lärarmöten och prata om barnlitteratur och läsning. Ta gärna kontakt!
Ekenäs: barnbibliotekarie Lisa Strömsholm, tel. 019-289 2955.
Karis: barnbibliotekarie Diana Heiskanen, tel. 019-289 2970.
Pojo: tel. 019-289 2980
E-post: fornamn.efternamn@raseborg.fi
Skaffa kort till din grupp eller klass
Med denna blankett kan lärare och daghemspersonal söka om lånekort till sin grupp. Kortet ska endast användas för gruppens lån och får inte användas till privata lån.
Gruppbesök
Dagisgrupper och skolklasser är välkomna att besöka biblioteket. Vi ordnar i första hand program för de grupper som hör till Raseborgs stads plan för kulturfostran, i mån av möjlighet kan även andra grupper komma på rundvandringar, sagostunder, bokprat, undervisning i informationssökning eller annat program. Mejla eller ring och boka tid! Kom ihåg att ta kontakt i god tid.
Bokpaket
Lärare och daghemspersonal kan beställa bokpaket till sina grupper. Vi plockar ihop kvalitativa bokpaket för olika åldersgrupper och nivåer. Sysslar ni med något särskilt ämne går det även bra att få temainriktade bokpaket. Lånetiden är 4 veckor. För skolklasser kan vi också ställa fram ett urval böcker på ett tema eller ur en genre, som eleverna kan komma och välja bland. Beställ paketet ett par veckor innan ni behöver det.
Äppelhyllan
Äppelhyllans medier vänder sig framförallt till barn och vuxna som på något sätt kommer i kontakt med funktionshinder i sin vardag. Böckerna passar även bra för flerspråkiga barn och för dem som lär sig ett nytt språk, t.ex. invandrare. Läs mer om Äppelhyllan.
Teknikpoolen
Ekenäs bibliotek lånar ut Teknikpoolens material. Ifall du vill reservera en uppsättning till din skola eller ditt daghem kontakta Lisa Strömsholm: lisa.stromsholm@raseborg.fi Meddela när du senast behöver materialet samt hur länge du behöver ha det lånat (max. 4 veckor). Eftersom uppsättningarna cirkulerar mellan daghem och skolor, kan vi inte garantera att materialet kan bokas till önskat datum. Materialet avhämtas från Ekenäs bibliotek.
Nedan tillgängliga uppsättningar och åldersrekommendationer:
Bluebot/Beebot, förskola
Beebot, förskola
Chromebook
Forskningspaket junior 1
Osmo Code, åk 1-2
Sphero, åk 3-9
Sphero SPRK åk 3-9
Sphero Bolt 1
Sphero 3
Mbot åk 5-9
Hummingbird robotics, åk 6-9
Labdisc Mini
Makey makey åk 6-9
Makey makey 2
Microbit grundpaket åk 7-9
Microbit playground åk 7-9
Information om lärandematriser: https://sites.google.com/skola.raseborg.fi/teknikpooleniraseborg/startsida
Raseborgs plan för kulturfostran
Raseborgs stads plan för kulturfostran består av en helhet som utgörs av ett sektoröverskridande samarbete mellan flera av stadens enheter. Utöver det sker samarbete också med tredje sektorn t.ex. genom gemensamma projekt. En stor del av kulturprogrammen är beställda, skräddarsydda och finansierade av Raseborgs stads kulturtjänster medan en del av programmen sker inom ramen för stadsbibliotekets, muséets och musikinstitutets verksamhet. Raseborgs stads kulturtjänster koordinerar kulturprogrammen inom ramen för planen för kulturfostran i Raseborg. Målet är att barnen ska få en inblick i olika konstarter. Genom att bekanta sig med konstarterna kan barnen hitta en ny hobby eller fritidssysselsättning. En givande fritidssysselsättning höjer välmående och har en förebyggande effekt mot utslagning. Syftet är att alla barn ska ha jämlika möjligheter att uppleva kultur och skapa konst, oberoende av daghem/skola, småbarnspedagog/lärare, språkgrupp, geografiskt avstånd eller socioekonomisk bakgrund.
Biblioteket har omarbetat en förkortad version av planen, läs den här:
Raseborgs stads plan för kulturfostran kan läsas i sin helhet HÄR.
Användbara länkar och webbresurser
Sidospår – barn- och ungdomslitteratur
Folkhälsans material för språkstimulans
Länkbiblioteket – Innehåller källor för informationssökning på nätet utvalda av allmänna bibliotek i Finland.
Länkskafferiet – länkar till sidor som lämpar sig för skolarbeten
LäraMera Program – pedagogiska datorprogram för skola, dagis, specialundervisning och arbetsminnesträning
Barnboksprat – blogg om barn- och ungdomsböcker