Mycket av den negativa mänskliga påverkan på miljön hänger ihop med tillverkningen av olika produkter och behandlingen av det avfall som uppstår. Miljösmart konsumtion syftar till att minska mängden varor och förlänga livslängden på material.
Cirkulär ekonomi följer avfallshierarkin
Smart konsumtion i vardagen
Genom dessa tips kan du främja cirkulär ekonomi med dina egna val.
Låna, dela och återvinn
Det är inte nödvändigt att äga alla förbrukningsvaror. Krattor och snöskor, sovsäckar för vandring eller en barnvagn för en resa kan lätt cirkuleras mellan grannar och andra boende. En lånecirkel kan grundas för en arbetsplats, ett grannskap, en hobbygrupp eller för Facebook-bekanta. Onödiga men användbara varor kan säljas eller skänkas på loppis.
Kolla också vilka varor man kan låna via bibliotekets tjänster!
Använd tjänster och ge immateriella gåvor
Vad skulle du tycka om att få en restaurangmiddag, spabehandling, cykelservice, hemstädning eller hemkokt sylt i present? En immateriell gåva kan vara att stödja ett lokalt företag eller en egentillverkad tjänst.
Miljötjänsterna i Helsingforsregionen har sammanställt tips på olika gåvor på följande sida (på finska).
Reparera och serva
Lossnade en knapp eller cykelkedjan? Reparationsanvisningar är lätta att hitta till exempel på videotjänsten Youtube. Om din egen kompetens tar slut, kan du fråga efter en tjänsteleverantör via den lokala Facebook-gruppen.
Martha-förbundet ger råd om grundläggande färdigheter i hemmet, såsom textilunderhåll, på denna sida.
Kolla dina inköp
Titta på burken! Det som du köper i din vardag har betydelse. Certifieringar hjälper till att identifiera hållbart producerade produkter och tjänster. Kolla till exempel miljömärket Svanen och MSC-certifieringen för hållbart fiske.
När du köper närmat stöder du lokal produktion och minskar utsläppen i produktionskedjan. Se Slow food Västnyland för en lista över lokala producenter.
Tips på hur du kan minska matsvinnet finns på sidan Saa syödä! (på finska)
Minska avfallet med sortering
Mycket av det avfall som uppstår hemma är fortfarande användbart som råvara. Till exempel papper, kartong, glas, metall, bioavfall och en del plaster används för vidare produktion.
Det kan vara utmanande att hitta rätt avfallskärl för tomma förpackningar. Lär dig grunderna enkelt på Rinkis sorteringsskola! (sv)
Kolla sorteringsinstruktioner och mottagningsplatser på Rosk’n Roll-webbplats.
Hitta din närmaste återvinningspunkt från den här kartan.