Skolpolis
Skolpolisen i Raseborg har nu ett eget telefonnummer som du kan ringa närsomhelst på dygnet:
050-3999115
Skolhälsovård
Skolhälsovårdaren är på plats onsdag-fredag. På måndagar finns skolhälsovårdaren även på plats i huset, men sköter då i huvudsak Karis-Billnäs gymnasiums studerande. Även högstadielever kan besöka skolhälsovårdaren på måndagar under den öppna mottagningen kl. 11-12.
Skolhälsovårdaren är säkrast anträffbar per telefon:
040-711 4850 kl. 08.00-09.00.
Som förälder kan du kontakta skolhälsovårdaren för råd i alla frågor som berör elevens hälsa och välbefinnande.
Hälsovårdaren sköter närmast hälsovårdsfrågor och mående, men även små akuta sjukvårdsärenden och finns till hands vid olycksfall. Vid förändringar i elevens/studerandens hälsotillstånd ombeds eleven /studeranden eller dess vårdnadshavare vara i kontakt med hälsovårdaren.
Skolhälsovårdaren träffar alla elever årligen på en hälsogranskning. Då kollas tillväxt, mående, skoltrivsel, sociala kontakter, levnadsvanor, hållning etc.
Sjuornas hälsogranskning infaller under sommaren och höstterminen och i hälsokollen ingår även en kontroll av färgsyn. HPV-vaccin erbjuds pojkarna och de flickor som inte hunnit få vaccinet men ännu önskar ta det.
På klass åtta sker en mera omfattande hälsogranskning där även läkarbesök och frågeformulär ingår. Föräldrarna är inbjudna till läkarbesöket.
Skolhälsovårdaren träffar först eleven ensam och då kontrolleras syn, hörsel, tillväxt, blodtryck, levnadsvanor, skoltrivsel och mående. Därefter bokas skolläkartid för läkarundersökning på skolan i hälsovårdarutrymmet. Läkaren träffar även alla elever och gör en helhetsbedömning av elevens fysiska, sociala och psykiska mående, skoltrivsel, levnadsvanor etc.
Ifall man behöver körkort så intygar man sin egen hälsa (från och med juli 2018). Läkarbesök behövs enbart om man lider av sjukdom eller besvär som nämns på baksidan av intyget. Det behövs även ett aktuellt syngranskningsresultat att man har 0.5 eller bättre syn. Om man har kronisk sjukdom som påverkar körförmågan utfärdas ett skilt läkarintyg.
Från och med 2020 kommer vaccinationerna för stelkramp, difteri, kikhosta (boostrix 1-dosvaccin) att infalla för de flesta redan på årskurs 8. Från och med 2020 erbjuds också pojkarna HPV-vaccin i samband med hälsogranskningen.
Klass nio har sin hälsoundersökning på våren om inte annat önskas. HPV-vaccination erbjuds även för pojkar. Om intresse finns lönar det sig att ta kontakt genast på hösten, eftersom de som hunnit fylla 15 år behöver tre doser istället för två.
Med avgångsbetyget får eleverna vaccinationsintyg (ungdomsintyget behövs inte längre). Någon enstaka kan behöva läkarintyg för sina studier och i så fall utfärdas ett sådant separat.
Om preventivbehov finns kan man kontakta hälsovårdaren. Elever och studerande under 20 år har rätt till gratis preventivmedel. I första hand handlar det om de vanligaste sorterna av preventivmedel: p-piller, p-plåster, p-stav, nuvaring, kondom. De första förpackningarna kan fås av skolhälsovårdaren. I samband med det här beaktas även släktanamnäs, rökning, auramigrän etc. Fortsättningen sker på prevmottagningen i samråd med läkare. Även killar kan avhämta kondomer vid skolhälsovårdarens mottagning.
Vid synnedsättning har elever och studerande rätt att bli remitterade till optiker under högstadietiden, ta kontakt vid besvär.
Vaccineringar erbjuds i enlighet med rådande vaccineringsprogram. Under högstadieålder erbjuds ännu HPV-vaccin. Om eleven är under 14 år räcker det med två doser, efter det gäller tre doser. Ta kontakt om du önskar vaccin. I samband med hälsogranskningen kollar skolhälsovårdaren att vaccinationerna är i kraft. De som önskar vaccin utöver vaccinationspogrammet betalar för vaccinet själva. Om så önskas kan hälsovårdaren ordna med e-recept. Före vaccineringen tillfrågas vårdnadshavarna om lov, men även elevens egna åsikter tas i beaktande utgående från dennes mognad. Med andra ord kan eleverna i årskurs 9 ofta ta ställning det vaccin som ges åt dem. Alla vaccinationer finns tillgängliga här: www.thl.fi/rokotukset
OBS! Vårdnadshavare bör ta kontakt om det sker förändringar i elevens hälsa. Det här är viktigt, eftersom viktig ny information måste nå skolhälsovården.
Vid kroniska sjukdomar ska eleven ha med sin egen medicinering.
Välkomna att ta kontakt!
Marina Nylund
skolhälsovårdare
Tfn 040 711 4850 E-post: marina.nylund@luvn.fi
Skolkurator
Till skolkuratorn kan eleverna vända sig om de oroar sig eller har frågor kring skolgången, kamratrelationer, situationen hemma hos föräldrarna, funderingar kring framtiden osv.
Även föräldrar och lärare kan ta kontakt.
Skolkuratorn deltar i vänelevsverksamheten vid KSH.
Skolkuratorn samarbetar vid behov med andra instanser. Samarbetspartner kan vara barn- och ungdomspsykiatriska polikliniken, barn- och ungdomsteamet vid mentalvårdsenheten samt socialarbetarna vid socialbyrån.
Skolkuratorn vid KSH heter Karin Björklöf och hon finns på plats i skolan på måndagar 12-15, torsdagar och fredagar 8-16.
Ta gärna kontakt om ni har frågor eller funderingar och vill diskutera, måndagar-fredagar kl. 8.00-16.00, på telefonnummer 040-178 5125. Att skicka e-post går också bra: karin.bjorklof@luvn.fi.