Hoppa till sidans innehåll

Studie-info, Ekenäs gymnasium

Vad krävs för att bli dimitterad?

För att bli dimitterad krävs att du har uppfyllt alla krav som ställs på att få ett avgångsbetyg från gymnasiet och att du är godkänd i studentexamen.

Du kan bli dimitterad antingen vid utgången av vårterminen eller vid utgången av höstterminen.

Slutgiltigt studieprogram

Före din sista studietermin skall du lämna in ett slutgiltigt studieprogram. Det är viktigt att du planerar in tillräckligt antal kurser/studieavsnitt och ser till att du efter den tredje perioden har klarat av alla obligatoriska kurser/studieavsnitt samt har ett tillräckligt antal kurser/studieavsnitt.

Närmare information om hur du går till väga om du inte är godkänd med alla studier efter period 3 hittar du i studieguiden.

Slutförande av studierna i gymnasiet

Preliminär slutbedömning

När du har fullgjort kurserna/studieavsnittena i ditt studieprogram, dvs. efter period 3, får du en preliminär bedömning. Det är ett utdrag ur ditt studieregister där slutvitsorden i dina läroämnen framkommer. Slutvitsordet fastställs som det aritmetiska medeltalet för de obligatoriska kurser/studieavsnitt och de fördjupade kurser/studieavsnitt (med undantag av de skolvisa fördjupade kurserna) som du har avlagt. Om medeltalet av kursvitsorden blir ett decimaltal, vars första decimal är fem eller större, avrundas det till närmast högre heltal.

Ett vitsord kan höjas:

1.      genom att vitsorden i de skolvisa kurserna/studieavsnitten också beaktas

2.      enligt prövning av dem som beslutar om bedömningen, ifall den studerandes kunskaper och färdigheter när studierna i läroämnet slutförts är bättre än medeltalet förutsätter

För att bli godkänd i ett läroämne bör minst 2/3 av de obligatoriska och riksomfattande kurserna/studieavsnittena som ingår i ditt program i ifrågavarande ämne vara godkända. Du får ha underkända kursvitsord enligt följande:

Obligatoriska och i grunderna för läroplanen definierade riksgiltiga fördjupade kurser enligt studerandens studieprogram Högsta tillåtna antal underkända kurser                       
 1–2 kurser 0
 3–5 kurser 1
 6–8 kurser 2
 9 eller fler kurser 3

Obs! Det går inte att avlägsna kurser/studieavsnitt i efterhand!

Om du har för avsikt att slutföra din examen under vårens studentskrivningar får du den preliminära slutbedömningen i februari (v. 7).

Fristående förhör

Du har även möjlighet att delta i ett fristående förhör för att försöka höja slutvitsordet i ett läroämne. Slutförhöret omfattar alla de kurser/studieavsnitt i läroämnet vilka ingår i ditt studieprogram, och kan innehålla både muntliga och skriftliga uppgifter. Om du vid förhöret uppvisar bättre kunskaper i ämnet än ditt slutvitsord anger kan du på detta sätt höja ditt slutvitsord.

De fristående förhören hålls under två veckor i början av april och anmälan till de fristående förhören skall göras före studentexamensproven börjar i mars. Närmare information sätts ut på Wilma.

Avgångsbetyg från gymnasiet

För att få ett avgångsbetyg från gymnasiet krävs att du har slutfört dina studier med:

På avgångsbetyget skrivs inte de enskilda vitsorden ut, utan du får du ett slutvitsord i alla läroämnen som ingår i din examen. I läroämnen som omfattar endast en kurs/studieavsnitt samt i ämnet gymnastik ges normalt endast en anteckning om att läroämnet är avlagt. För att få ett slutvitsord i dessa ämnen måste du lämna in en skild anhållan. Blanketten delas ut på en studiehandledningstimme. För att få slutvitsord i valfria främmande språk bör du ha avlagt minst 3 kurser.

Slutvitsorden på avgångsbetyget är desamma som på det ovannämnda slutbetyget, om du inte höjt något vitsord genom deltagande i slutförhör. Avgångsbetyget utdelas i samband med studentdimissionen.


När kan du avlägga kursprov och hur anmäler du dig?

Du kan avlägga prov vid två tillfällen: i utvärderingsveckan och under tentamensdagar. Anmälningar till tentamensdagar är bindande och görs till kansliet (antingen på plats eller via Wilma). Om du utan giltig orsak uteblir från ett provtillfälle, som du har anmält dig till, räknas det som deltagande.

Utvärderingsveckor 2024-2025

Utvärderingsveckorna infaller under period 2, period 3 och period 5. Period 1 och period 4 har inte någon utvärderingsvecka utan utvärderingen sker kontinuerligt längs med hela studieavsnittet.

I utvärderingsveckan kan du:

Utvärderingsveckor Sista anmälningsdagen
för att delta i ett vanligt kursprov
P1Ingen skild anmälan behöver göras om du har gått kursen/studieavsnittet under ifrågavarande period. Om du försöker höja ett underkänt vitsord ska du kontakta ämnesläraren.
P2 08–18.11.2024
P3 17–27.01.2025
P4
P5 19–27.05.2025

Tentamensdagar 2024-2025

Under en tentamensdag kan du

TentamensdagSista anmälningsdag 
to 22.08.2024 kl 14.30må 19.08.2024
to 10.10.2024 kl 14.30må 07.10.2024
to 28.11.2024 kl 14.30må 25.11.2024
to 13.02.2025 kl 14.30må 10.02.2025
to 03.04.2025 kl 14.30må 31.03.2025
to 05.06.2025 kl 09.00må 02.06.2025

Gymnasiediplom och intyg över muntliga språkkunskaper

Utöver de ordinarie gymnasiestudierna kan du genomföra särskilda studieprestationer, som kan vara goda meriter när du söker dig vidare efter gymnasiet: gymnasiediplom, prov i muntlig kommunikation (modersmålet) och prov i muntlig språkfärdighet (finska och de främmande språk som undervisas i skolan). Proven är riksomfattande och utarbetas av Utbildningsstyrelsen. Över dessa studieprestationer utfärdas ett diplom eller ett intyg, som ges som bilaga till skolans avgångsbetyg.

Fr.o.m. 1.8.2010 är provet i muntlig språkfärdighet obligatoriskt för dem som avlägger kurserna FinA 07, FinB 06, FiM 07 eller EnA 08.

Om du vill avlägga gymnasiediplomet i musik, bildkonst, slöjd, dans eller gymnastik ska du kontakta studiehandledaren eller din lärare under det första eller andra studieåret för att få information om vilka studier du ska ha klarat av innan du kan påbörja arbetet med diplomkursen. Gymnasiediplomet avläggs enligt Utbildningsstyrelsens anvisningar och bedömningskriterier för respektive gymnasiediplom.


Samarbete med Raseborgs Idrottsakademi!

Syftet med samarbetet är att erbjuda högklassiga och mångsidiga träningsmöjligheter under skoltid för dig som aktivt utövar idrott på distrikts- eller nationell nivå, och som målmedvetet strävar efter att utvecklas som spelare. För träningen och träningsutveckligen ansvarar skolans idrottslärare i samarbete med de lokala klubbarna och den personliga tränaren.

Träningen förläggs fr.o.m. hösten 2010 till position 7 och består av 3 lektioner à 75 minuter per vecka. Under utvärderingsveckan utgår träningen på skoltid. För en tredjedel av den schemalagda träningen ansvarar skolans idrottslärare, som tillsammans med samtliga studerande inom idrottsspecialiseringen bygger upp ett träningsprogram där tyngdpunkten läggs dels på återhämtande träning dels på förstärkning av bålens muskulatur för att du gradvis skall kunna utöka den totala träningsmängden. Genom att föra en träningsdagbok och göra regelbundna fysiska tester kan du systematiskt följa med din konditionsutveckling, samtidigt som du minimerar riskerna för idrottsskador och överbelastning. Mental träning och avslappning ingår givetvis i programmet.

Aktivt deltagande i träningarna och teknikundervisningen ger två kurser per läsår mot att du visar upp den undertecknade träningsdagboken. Träning på skoltid kan inte ersättas med övrig träning. Under din gymnasietid kan du få max. 5 kurser eller 10 studiepoäng för RIa. För att kunna delta i RIa:s verksamhet bör du naturligtvis vara antagen av RIa.

Om du utövar en annan idrottsgren än någon av RIa:s tyngdpunktsgrenar, kan du kontakta skolan, så utreder vi tillsammans med Raseborgs Idrottsakademi vilka möjligheter vi har att erbjuda dig träning på skoltid. Om du tränar på nationellt hög nivå inom någon annan idrottsgren med egen tränare kan du erhålla 5 kurser eller 10 studiepoäng totalt under din gymnasietid under studienamnet personlig träning. Även då skall du diskutera med gymnastiklärarna och göra en portfolio över din träning för att erhålla kurserna/studiepoängen.

Idrottsspecialiseringen vid Ekenäs gymnasium sker i samarbete med Raseborgs Idrottsakademi, som grundades i januari 2010.

För mera information, se www.raseborgsidrottsakademi.fi


Frånvaro

Närvaroplikt

I gymnasiet råder närvaroplikt vid alla lektioner. Om du upprepat och utan giltig orsak är frånvarande från lektioner under ett studieavsnitt får du inget vitsord, och kan inte räkna studieavsnittet tillgodo.

Sjukdom

Om du är frånvarande p.g.a. sjukdom bör vårdnadshavaren meddela skolan om detta samma dag. Det kan göras per telefon till skolans kansli (tfn. 019 289 3500) eller via Wilma till kanslisten eller grupphandledaren.
Myndiga studerande gör sin frånvaroanmälan till grupphandelaren. Vid oroväckande stor sjukfrånvaro kopplas skolhälsovården in.

Frånvaro av annan orsak

Om du är frånvarande av annan tvingande orsak, ska ett meddelande om detta på förhand lämnas in till grupphandledaren eller ämnesläraren. Frånvaro av andra (personliga) orsaker förutsätter att en elektronisk anhållan lämnats in och frånvaro blivit beviljad. Rätt till frånvaro för en till tre skoldagar beviljas av grupphandledare, medan längre frånvaro beviljas av rektor. Då ska du fylla i anhållan på Wilma. Stor frånvaro pga andra orsaker kan leda till att du inte får kurs.


Allmänna bedömningsprinciper

Alla obligatoriska och fördjupade kurser/studieavsnitt bedöms med vitsord enligt skalan 4-10, om inte annat anges i kursbeskrivningen. De tillämpade kurserna bedöms i regel med en prestationsanteckning (A = avlagd eller U = underkänd). Bedömningen skall vara mångsidig och basera sig på både skriftliga och muntliga prestationer under studiernas gång.

Om du avlägger en kurs/ett studieavsnitt genom att delta i undervisningen bedöms den efter det att kursen/studieavsnittet avslutats. Bedömningen baserar sig på ett eventuellt skriftligt prov, som hålls under utvärderingsveckan, på fortlöpande observationer av dina framsteg i studierna och på en bedömning av dina kunskaper och färdigheter.

Om du genomför en kurs/ett studieavsnitt på egen hand bedöms den när den är genomförd, dock senast inom det löpande läsår då tentamensanmälan gjorts. En kurs/ett studieavsnitt som genomförs på egen hand bör avläggas med godkänt vitsord för att kursen/studieavsnittet ska kunna räknas med i studieprestationerna.

Vid bedömning av en studerande med läs- och skrivsvårigheter eller något annat handikapp beaktar lärare i mån av möjlighet den studerandes svårigheter.

Rätt att höja underkänt kursvitsord

Du har rätt att försöka höja ett underkänt kursvitsord genom att

Du har rätt att två skilda gånger försöka höja ett underkänt vitsord. Lyckas du inte med det måste du gå om kursen/studieavsnittet! Du får givetvis också gå om en underkänd kurs/studieavsnitt utan att ha försökt få den godkänd genom deltagande i tentamensdagen. En kurs/ett studieavsnitt som avläggs genom självstudier (”tenteras”) och som bedöms med vitsordet fyra (4) kan inte höjas på tentamensdagen. Kursen/Studieavsnittet räknas inte med bland prestationerna om det blir underkänt.

Rätt att höja godkänt kursvitsord

Om du är missnöjd med ditt vitsord har du rätt att försöka höja vitsordet i en godkänd kurs/studieavsnitt genom att gå om kursen/studieavsnittet då den finns på skolans undervisningsprogram. Du kan dock nekas rätt att göra det om rektor och ämneslärare bedömer att undervisningsgruppen ifråga skulle bli för stor.

Du kan försöka höja vitsordet genom att delta i tentamensdagarna som ordnas sex gånger under läsåret . Denna rätt har du endast en gång. Det bättre vitsordet gäller.

Du har också rätt att försöka höja tenterad godkänd kurs/studieavsnitt.

Obedömd kurs

Om du av giltig orsak varit frånvarande från provtillfället eller likaså av giltig orsak inte kunnat slutföra alla prestationer inom utsatt tid kan du lämnas obedömd tills du deltagit i tentamensdagen eller slutfört den saknade prestationen. På periodbetyget anges detta med ett D (deltagit). Du bör bli klar med kursen/studieavsnittet senast vid följande tentamensdag– vid läsårets slut senast i junimånads tentamensdag. I annat fall får kursen/studieavsnittet anteckningen K som betyder avbruten kurs/avbrutet studieavsnitt eller bedöms med ett vitsord som baserar sig på uppvisade prestationer under kursens/studieavsnittets gång.

Ny bedömning och rättelse av bedömning

Du har rätt att inom två månader efter det att du fått del av bedömningen (erhållit periodbetyg eller slutbetyg) be att ett beslut som gäller studieframstegen eller slutbedömningen omprövas. Begäran ska göras skriftligt och riktas till rektor. Om en ny bedömning beslutar rektor och den studerandes lärare tillsammans.

Om du är missnöjd med utslaget av den nya bedömningen kan du begära rättelse i bedömningen hos länsstyrelsen. Vänd dig till rektor eller studiehandledaren för närmare information.


Här kan du ladda ner följande blanketter:

Anhållan om ändringar i studietid  
Med denna blankett kan du anhålla om ändringar i studietiden (2-4 år).

Anhållan om uppehåll i studierna  
Med denna blankett kan du anhålla om uppehåll i studierna.

Anhållan om självstudier/tentamensrätt  
Med denna blankett kan du anhålla om rätt till självstudier.

Kaurialan lukio Tavastehus  
Med denna blankett kan du anmäla intresse för språkutbyte (finska) med Kaurialan lukio i Tavastehus.

Salon lukio
Med denna blankett kan du anmäla intresse för språkutbyte (finska) med Salon lukio.

Senast uppdaterad 21/03/2025