Hoppa till sidans innehåll

Stöd för lärandet och skolgång

Stöd för lärande och skolgång

Elevvård i Raseborg

Ladda nerVisa

Antimobbningsarbete

Handlingsplan mot mobbning i Höjdens skola

Definition: Mobbning är när en och samma person, som är i en svagare position än den som mobbar, utsätts för avsiktliga och återkommande negativa handlingar som gör att han eller hon börjar må dåligt. 

Mål: Vi vill i vår skola ha ett vänligt och gott arbetsklimat som tolererar olika personligheter och starkt tar avstånd från all slags mobbning. Alla, såväl lärare som övrig personal och samtliga elever, bör i skolan och på väg till eller från den, se till att mobbning inte får förekomma. Skolans linje är tydligt och klart: ”I vår skola respekterar vi varandra!” 

Förebyggande åtgärder:

(Klassläraren/klassföreståndaren går igenom enkäten och tar upp elever som väcker oro med antimobbningsgruppen.)

Vänelever

I åk 1–3 har alla elever personliga vänelever från åk 4–6.

I åk 8 anmäler sig elever för uppdraget som kompisstöd i åk 9 och väljs av lärarkåren. Dessa elever sköter hela åk 7–9 med tyngdpunkt på de nya sjuorna.

En vänelev:

Så jobbar vi i Höjdens skola

Kamratmedling

Intresserade elever utbildas under läsåret i kamratmedling. Kamratmedling går ut på att mindre konflikter löses med hjälp av utbildade kamratmedlare. De vuxna, verso ansvariga, fungerar enbart som stödpersoner. Vid allvarligare fall går ärendet direkt vidare till skolans antimobbningsteam.

Tillsammans i skolan

I förebyggande syfte används i skolan ett underlag (Tillsammans i skolan) där vi utgår från trafikljuset som konkretisering. Grönt ljus är fostrande samtal tillsammans med den egna klassläraren, hit hör även kamratmedling. Då fostrande samtal inte räcker till är ”Tillsammans i skolan” nästa steg, gult ljus. Gult ljus innebär att elever tillsammans med en eller flera lärare träffas för att fylla i den tillhörande blanketten. Tanken med gult ljus är att komma fram till en överenskommelse som alla parter är nöjda med, för att få bukt på det som försatt eleverna i en konflikt. Efter den gemensamma överenskommelsen undertecknar alla berörda parter blanketten och har därmed gett sitt slutliga godkännande. Under samma träff bestäms ett uppföljningsdatum. Uppföljningen får gärna ske en vecka efter det första mötet. Under uppföljningen fyller den ansvariga vuxna i om överenskommelsen funkat och utgående från det bestämmer om en ny träff är nödvändig. Efter tre träffar går ärendet automatiskt vidare till rött ljus, det vill säga antimobbningsteamet. Blanketten hittas i “Antimobbningsmappen” i rektorskansliet, där även de ifyllda blanketterna förvaras. 

Antimobbningsplan

Åtgärdsplan

Om mobbning uppdagas protokollförs hela processen.

1.     Klassläraren/klassföreståndaren utreder om det gäller mobbning. Om det inte är fråga om systematisk mobbning utan en enskild händelse hänvisas ärendet till kamratmedling eller ”Tillsammans i skolan”. Vid behov hjälper klassläraren/klassföreståndaren eleverna att reda ut konflikten.

2.     Om mobbning förekommer kontaktas skolans antimobbningsgrupp. En av gruppens medlemmar, tillsammans med klasslärare/ämneslärare, diskuterar först med den mobbade och sedan enskilt med mobbaren/mobbarna. Man gör en överenskommelse om åtgärder och skriver protokoll. Klassläraren/klassföreståndaren kontaktar föräldrarna. Uppföljning sker en vecka efter den första diskussionen.

3.      Om mobbningen inte upphör vidtar skolan disciplinära åtgärder.

4.      Vid behov kopplas skolans övriga stödformer in, t.ex. kurator, psykolog, polis och sociala myndigheter.

Skolans antimobbningsgrupp består läsåret 2024–2025 av:

Ida Hultgren

Patrik Bengtfolks

Elevvårdsgruppen uppdaterar handlingsplanen varje höst i samråd med skolans antimobbningsgrupp.

Senast uppdaterad 28/03/2025