Hoppa till sidans innehåll

Understöd för ungdomsverksamhet

Raseborg är rikt på föreningar och medborgaraktivitet. Staden vill stöda tredje sektorn och enskilda aktörer. Aktiva invånares insatser befrämjar välmåendet, ökar samhörigheten och tryggheten i staden och skapar en meningsfull fritid. Att skapa verksamhetsförutsättningar genom olika bidrag och understöd samt att erbjuda utrymmen till subventionerade hyror, är en viktig del av stadens uppdrag.

Ungdomsunderstöd riktas till verksamhet, som ordnas för barn och unga. I enlighet med ungdomslagen är målgruppen för understödet barn och unga upp till 29 år gamla. Det är viktigt att det tydligt framgår ur ansökan hur verksamheten når stadens barn och unga.

Raseborgs stad delar ut understöd till föreningar, organisationer, sammanslutningar som:

Enheterna har utarbetat specifika fördelningsgrunder för understöd inom sina egna verksamhetsområden. Ungdomsunderstöd beviljas av kultur- och fritidsnämnden.

Allmänna regler gällande ungdomsunderstöd

Understödsverksamheten finns till för att stöda och utveckla verksamhet för barn och unga i Raseborg.

Detta genom att bevilja verksamhetsunderstöd för föreningars årliga verksamhet samt projektunderstöd för projekt av engångskaraktär. Understöd kan sökas av föreningar eller sammanslutningar registrerade i Raseborg. Även andra föreningar med verksamhet i Raseborg kan i undantagsfall beviljas understöd.

Ungdomsunderstöd av engångskaraktär kan även sökas av privatpersoner eller arbetsgrupper bosatta i Raseborg. Ungdomsunderstöden beviljas för barn- och ungdomsverksamhet, evenemang, tillställningar eller kurser och läger som riktar sig till målgruppen.

Den ansvariga sökande, som garanterar att verksamheten inte är stötande eller kränkande, skall vara 18 år fyllda. Verksamhet som får understöd skall på något sätt komma allmänheten i Raseborg till godo.

Typer av understöd:

1. Allmänna verksamhetsunderstöd.

För regelbunden verksamhet baserad på årlig ansökan. Förhöjande mätetal som ger 10 euro/person: antal medlemmar eller deltagare under 29 år (t.ex. 35 medlemmar under 29 år = 350 euro verksamhetsbidrag).

2. Projektunderstöd

För specifika arrangemang och projekt av engångskaraktär.

Arbetsgrupper tilldelas projektunderstöd för projekt av engångskaraktär, inte för årligen återkommande verksamhet. Även föreningar och sammanslutningar kan ansöka om projektunderstöd för projekt av engångskaraktär som inte ingår i deras normala verksamhet (t.ex. större evenemang under ett jubileumsår).

Ansökningsförfarande

Ansökningarna om verksamhetsunderstöd och projektbidrag för respektive kalenderår bör inlämnas inom februari månad. Understöden och bidragen utannonseras i stadens annonsorgan och på stadens webbplats. Ansökningsförfarandet sker elektroniskt. Ansökningshandlingarna och instruktionerna finns på stadens webbplats. Alla behövliga bilagor ska bifogas i samband med ansökan.

Bilagor till ansökan om ungdomsunderstöd

Till ansökan från förening eller sammanslutning ska bifogas följande bilagor för att de ska kunna behandlas:

Tidtabell

Ansökningstiden för både verksamhetsbidrag och projektbidrag är årligen inom februari månad. Användningsperioden för beviljat understöd är januari pågående år ll april därpå följande år. Projektet kan alltså utföras tidigare på året innan beslut om bidraget fattats. Detta sker då på egen risk och utan garantier för att bidrag beviljas. Försenade ansökningar behandlas inte. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om fördelning av ungdomsunderstöd på basen av inkomna, kompletta ansökningar.

Då understöden prövas beaktas följande:

Understöd beviljas inte

Meddelande av beslut

Beslutet meddelas dem som ansökt om understöd då beslutet är taget och protokollet justerat. Besvärsanvisningar bifogas.

Utbetalning och redovisning

Bidragen utbetalas till bankkontot efter att beslutet om beviljat bidrag vunnit laga kraft. Understöden utbetalas senast i december det kalenderår beslutet fattats.

Användning av projektbidrag bör redovisas efter att projektet ägt rum. I redovisningen ska framgå hur många personer som nåtts av projektet för vilken föreningen fått bidrag. Föreningar som beviljats bidrag bör nämna Raseborgs stad som bidragsgivare i information som anknyter till bidragets ändamål.

Raseborgs stad och/eller logo skall också synas i publikationer, programblad mm. Arrangörer som fått understöd av staden för publikevenemang bör publicera sina evenemang i stadens evenemangskalender.

Senast uppdaterad: 28/03/2025